avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii baza calcul medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

baza calcul medical

buna ziua. care este baza de calcul la un medical pe o luna in care avem: salariul tarifar 720 lei; zile lucratoare 20; lucrate 9; concediu fara plata: 11; salariul realizat in luna 720:20*9 = 324 lei. baza ar fi 324:20 zile sau 324:9 zile?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:21, 10 Noiembrie 2009
Pai cele 9 zile sunt lucrate sau sunt zile de concediu medical?
sunt lucrate. medicalul este adus in octombrie, iar exemplul de mai sus este ce s-a intamplat in luna mai. (se face media pt veniturile dintre aprilie - septembrie).
CM se calculeaza :
Veniturile realizate in ultimele 6 luni (anterioare lunii in care salariatul este in CM ),se impart la nr de zile lucratoare din cele 6 luni si se afla in acest fel, o medie zilnica. Aceasta se inmulteste cu nr de zile lucratoare in care salariatul a fost in CM, apoi cu procentul codului de boala respectiv. Indemnizatia astfel obtinuta se suporta : zilele lucratoare din primele 5 zile calendaristice se suporta din fass , iar urmatoarele de angajator.
Succes !
Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii
Art. 12. - Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu: a) ziua urmatoare celor suportate de angajator

Media zilnica concediu medical = sum (venituri brute pe 6 luni)/ sum(nr zile lucratoare stagiu cotizare)

Nr zile concediu medical * Media zilnica concediu medical* procent concediu medical =valoarea bruta realizata pentru perioada de concediu medical

Important
-certificatul de concediu medical are un procent de acordare in functie de codul de indemnizatie
-tot in functie de codul de indemnizatie se suporta din fond salarii,FNUASS

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical - zile acordate, calcul, plata contributii? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa imi spuneti: 1. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FNUASS) ? 2. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FS) ? 3. - este corect ca medicul sa ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical rosu gheorghe rosu gheorghe Care sunt contributiile si impozitul ce se aplica venitului brut din concediu medical pentru a se ajunge la retributia neta a acestuia? (vezi toată discuția)
Concediul medical (sarcina si lauzie cod idemnizatie 08) manuela07 manuela07 Buna ziua am si eu o nelamurire legata de plata concediilor medicale ,eu am fost in concediu medical de sarcina si lauzie o perioada de 103 zile cocediu ce ... (vezi toată discuția)