avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract donatie

Buna seara,
In luna februarie 2005 am primit prin contract de donatie un apartament de la parintii mei, iar acum imi este teama sa nu-l pierd, deoarece am contractat un leasig pe firma (la care sunt actionar 33.33% cu alte doua persoane) pe care nu-l mai putem plati ( incasarile au scazut si euro a crescut ) si am garantat cu bilete la ordin avalizate si contract de fidejusiune.
Am gasit o firma dispusa sa preia contractul dar firma de leasing a modificat atit de mult clauzele contactuale (dobinda, avans si comisioanele) incit nu le-a putut accepta. Acum se afla in lucru spre aprobare dosarul altei firme dispuse sa preia acest contract.Mentionez ca acum sunt cu ratele la zi nu am avut intirzieri si intotdeauna am crezut ca in caz de neplata a ratelor voi pierde avansul si ratele deja platite nu si apartamentul.
Intrebarea mea este ce pot face pentru a proteja donatia primita de la parinti in aceste conditii daca nu voi reusi totusi sa platesc ratele?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nelud , utilizator 13:59, 17 Februarie 2009
meroiud a scris:

Este o conventie a partilor si nu contravie legii sau ordinii publice .Insa merita incercat ! sincer nu dau multe sanse ca instanta sa constate ca este o clauza abuziva .

Cod Civil Art. 969 - Convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante.
Exista dispizitiilegale care interzic o astfel de clauza. Exista si dispozitii comunitare incalcate de aceasta clauza. Este doar o formalitate pentru un jurist inteligent ca sa desfiinteze o astfel de clauza.
meroiud a scris:

Art. 15. - Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing.’ Legea nr. 287/2006 .
Deci Brom ce zici de asta am sau nu dreptate .

Se poate sa vorbim de 2 lucruri diferite. Eu spuneam de faptul ca firma de leasing nu poate cere valoarea ratelor decat pana la data restituirii, ceea ce vad ca aratati si dvs. aici. Nu pot cere restul ratelor din contract, ce nu au devenit scadente, in conditiile in care contractul se rezilieaza. Despre asta discutam aici. Este de necontestat faptul ca pot solicita ratele scadente, la fel este de necontestat faptul ca acea clauza care prevede dreptul firmei de leasing de a solicita si ratele nescadente este o clauza abuziva.
Buna ziua,
Si eu cred ca firma de leasing nu poate cere valoarea ratelor decit pina la data restituirii bunului, dar cum putem afla care sunt acele dispozitii legale care interzic o astefel de clauza? Care sunt acele dispozitii comunitare incalcate de aceasta clauza?
MULTUMESC PENTRU AJUTOR

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 287 / 06.07.2007 privind operatiunile de leasing radu.popa radu.popa [i][b]\"Art 15: - Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract leasing dax665 dax665 Buna ziua, In august 2007, am incheiat un contract de leasing pentru un autoturism achizitionat pe firma proprie. In acest an, din cauza problemelor ... (vezi toată discuția)
Rate leasing auto neachitate hagiu petru hagiu petru nu am platit 2rate .dosarul este trimis la o firma de recuperatori.Se poate ajunge la o intelegere cu aceasta firma.Mai am 7 rate de platit (vezi toată discuția)