avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere privind informatii de interes public
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere privind informatii de interes public

1. Ce fel de copii de pe documente (acte judiciare) din dosarele subsemnatului aflate pe rol la judecatorie /tribunal pot fi și sunt furnizate în format electronic gratuit și /sau contra cost la adresa de email în urma cererii (tip) privind informaţii de interes public (de mai jos)?

Că una e în teorie și alta e în practica!?


Către tribunal b...
Biroul de Informare si Relaţii Publice
Data. ………………..


CERERE privind informaţii de interes public

Stimată Doamnă Preşedinte,

Prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc o informaţie / copie de pe următoarele documente ( petentul este rugat să enumere cât mai concret documentele sau informaţiile solicitate ) :

Doresc ca informaţiile solicitate să-mi fie furnizate, în format electronic, la următoarea adresă de e-mail ( opţional ) ……………………… Sunt dispus să plătesc taxele aferente serviciilor de copiere a documentelor solicitate ( dacă se solicită copii în format scris ) .

Vă mulţumesc pentru solicitudine,
……………………………………….
( semnătura petentului )
Numele si prenumele petentului………………………………………………… Adresa………………………………………………………………………..……
Profesia ( opţional )……………………………………………………………….
Telefon ( opţional )………………………………………………………………..
Fax ( opţional )…………………………………………………………………
Cel mai recent răspuns: Popescu2012 , utilizator 02:10, 17 Ianuarie 2013
Art. 1.
Accesul liber si neingradit al persoanei la orice , definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei.

Observ că dvs. invocați o lege dar solicitați altceva.Pt. a lămuri situația, va trebui să găsim definiția legală a noțiunii de ”informatii de interes public” și nu numai ;

Art. 2.
In sensul prezentei legi:
a) prin autoritate sau institutie publica se intelege orice autoritate sau institutie publica, precum si orice regie autonoma care utilizeaza resurse financiare publice si care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, potrivit Constitutiei;
b) prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei;
c) prin informatie cu privire la datele personale se intelege orice informatie privind o persoana fizica identificata sau identificabila.

- faptul că instituția deține informațiile dvs. personale, nu înseamnă că ele sunt clasificate potrivit Legii 544/2001, ca fiind de ”interes public”.A se reține art.2, alin. b, ca fiind de interes public ;
- a se reține ca fiind ale dvs. personale cele de la alin. c ;
Pt. obținerea unor copii de pe anumite înscrisuri aflate în dosarul dvs. de la acea instanță (instituție a statului) puteți face o simplă Cerere și indicați : numele înscrisului, fila dosar și nr. de exemplare.Se plătește o taxă de timbru la D.Fiscală Locală/Trezorerie și costul copierii.Dacă le doriți ”cf. cu originalul” câte un timbru judiciar pt fiecare înscris/exemplar.
Liberul acces la actele de interes public reglementat de Legea nr. 544/2001 dar si de Normele metodologice de aplicare din 2002 de aplicare a Legii nr. 544/2001, reglementeaza informatiile de interes public. In cadrul actelor emise de instanta exista o serie de informatii din sfera lor de activitate care in opiniile instantelor nu reprezinta informatii de interes public si anume: - datele personale ale partilor cu exceptia prevazuta la art. 14 alin. 1 din lege; datele personale ale judecatorilor si ale personalului auxiliar; activitatea de deliberare cu discutiile purtate pe acest subiect; anumite informatii clasificate depuse la dosar cu mentiunea aferenta; informatii cu privire la proceduri judiciare, daca acestea ar aduce atingere unui proces echitabil; informatii cu privire la condamnarea unor minori; date despre identitatea martorilor; consemnarile din caietul grefierului; informatii din sfera de activitate a instantei; cuprinsul unei cereri de judecata deoarece aici se regasesc elemente despre existenta unor raporturi juridice - existenta unor atitutidini culpabile ale persoanei chemate in judecata, sume de restituit, bunuri de impartit, - toate acestea creand o imagine deformata pana la solutionarea definitiva a cauzei; rechizitoriului parchetului; hotararile nedifinitive; samd
Cu alte cuvinte, pe langa informatiile reglementate la art. 5 din lege, celelalte informatii se pot culege prin asistarea la sedintele de judecata publice si la pronuntarea hotararilor judecatoresti.
7.LISTA DOCUMENTELOR DE INTERES PUBLIC PRODUSE/GESTIONATE DE INSTANŢÃ

Informaţiile/documentele din prezenta listă sunt destinate publicului, potrivit prevederilor art.5 din Legea nr.544/2001: - Opisul alfabetic; - Hotărârile penale definitive atât sub aspect statistic,cât şi hotărârea în extenso, cu excepţia celor ce privesc interesele minorilor; -Informatii privind statistica judiciara; -Bilantul instantei; -Declaratiile de avere ale magistratilor ( se afla afisate pe site-ul Consiliului Superior al magistraturii) -Lista cu magistratii instantei; -Dosarele si evidentele privind activitatea de judecata (numai de persoanele care justifica un interes legitim); -Lista sedintelor de jduecata; -Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile cu exceptia celor care privesc viata privata si persoana minorilor; -Masurile procesuale dispuse de instanta; -Corespondenta care priveste activitatea economico-financiara a instantelor; -Datele din unele registre speciale ale instantelor; -Fisa postului; -Ordinele de serviciu; -Practica de casare; -Caietul grefierului, intrucat consemnarile se fac in sedinta publica, iar acest caiet sta la baza redactarii incheierii de sedinta, care este publica; -Condicile de sedinta; -Inregistrarile in sedinta; -Copii de pe inscrisurile de la dosar, mai putin copiile declaratiilor de martori; -Sedintele de judecata si procedurile judiciare, cu exceptia celor care sunt secrete, vizeaza date personale sau pe minori(nota: nu trebuie confundata publicitatea sedintei de judecata cu informatiile/documentele de interes public); -Mapele de hotarari definitive (exceptie fac doar actele judecatoresti pronuntate impotriva minorilor/tinerilor); -Condica de prezenta.

8.LISTA INFORMAŢIILOR/DOCUMENTELOR CARE NU SUNT DESTINATE PUBLICITÃŢII

A.Potrivit prevederilor art.12 alin.(1) din Legea nr.544/2001.

1.Informaţiile clasificate, potrivit legii, din domeniul apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice; 2.Informatiile privind deliberarile completului de judecata; 3.Informatiile privind activitatile comerciale sau financiare ale persoanelor juridice sau fizice in dosarele instantelor de judecata, daca prin publicarea acestora se aduce atingerea principiului concurentei loiale; 4.Informatiile cu privire la datele persoanale ale partilor din procesele aflate pe rolul instantelor, cu exceptia situatiei cand afecteaza capacitatea de exercitiu a unei functii publice; 5.Informatiile din timpul cercetarii disciplinare a magistratilor; 6.Informatiile privind procedura in timpul anchetei penale, daca se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare; 7.Informatiile privind procedurile judiciare, altele decat cele privind respectarea principiului publicitatii, daca prin aceasta se afecteaza regula procesului echitabil ori a interesului legitim al partilor implicate in proces; 8.Informatiile din dosarele cu minori si tineri, atunci cand sedinta de judecata a fost declarata nepublica si se impune protectia minorilor si tinerilor; 9.Informatiile aflate in dosarele ale caror cauze au fost sau sunt judecate in sedinta secreta, precum si cele privind autorizarea efectuarii perchezitiilor sau confirmarea si autorizarea interceptarilor si inregistrarilor convorbirilor telefonice; 10.Informatiile privind documentele si evidentele speciale ale instantrei care presupun confidentialitatea.

B.Informatii gestionate de instanta care nu pot fi transmise eventualilor solicitanti.

1.Datele personale ale partilor in proces, cu exceptia celor prevazute de art.14 alin.(1) (pot deveni de interes public in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice); 2.Datele personale ale judecatorilor si personalului auxiliar, cu exceptia celor prevazute de art.14 alin.(1); 3.Activitatea de deliberare-discutiile purtate intre membrii completului de judecata, in procedura de deliberare din camera de consiliu nu sunt supuse publicitatii ci doar rezultatul acestor discutii, respectiv hotararile judecatoresti; 4.Informatiile clasificate depuse la dosar cu aceasta mentiune; 5.Informatiile cu privire la procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingerea unui proces echitabil; 6.Informatiile cu privire la condamnarea unor minori; 7.Identitatea sau alte date care ar conduce la identificarea unor martori, daca prin aceasta s-ar pune in pericol viata, sanatatea, integritatea corporala a acestora; 8.Datele din dosarele si registrele aflate in arhiva, acestea putand fi furnizate numai acelor persoane ce justifica un interes; 9.Corespondenta instantei cu alte autoritati; 10.Informatiile din sfera de activitatea a instantei, care aduc atingerea intimitatii unei persoane; 11.Informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil, interesul legitim al oricarei din parti implicate in proces ori drepturilor fundamentale ale persoanelor implicate intr-o procedura judiciara; 12.Cuprinsul unei cereri de judecata, deoarece in aceasta sunt inserate date despre existenta unui raport juridic, existenta unei atitudini culpabile a persoanei chemate in judecata, sume de restituit, bunuri importante de impartit, incat pana la solutionarea definitiva a unor astfel de cereri s-ar crea o imagine deformata asupra unora dintre parti; 13.Rechizitoriul parchetului, in care sunt mentionate persoanele care sunt trimise in judecata, faptele acestora, incadrarea juridica, incat prin publicarea unui asemenea act s-ar afecta prezumtia de nevinovatie a inculpatului; 14.incheierile prin care s-au luat masuri preventive; 15.In vederea garantarii principiului „prezumtiei de nevinovatie” nu trebuie facute publice anumite date personale ale celui fata de care se desfasoara urmarirea penala: a)locul de munca; b)membrii familiei; c)pentru minori-unitatea de invatamant si persoanele in ingrijirea carora se gaseste; 16.Cauzele in care s-au admis cererile de judecare in sedinta secreta, in acest caz informatiile fiind publice numai cu acordul partilor din dosar; 17.Informatiile din sfera de activitate a instantelor de judecata, in cazul dosarelor penale aflate in stadiul de urmarire penala si care ajung in aceasta faza a procesului penal la instanta de judecata pentru solutionarea diverselor cereri formulate de cei implicati, ca de exemplu: cereri de revocare a masurii arestarii preventive, cereri de inlocuire a masurii arestarii preventive cu alte masuri de siguranta etc. 18.Pana la solutionarea definitiva a cauzelor se impune a nu se da informatii despre stadiul judecatii, despre probele administrate si cele ce urmeaza a fi administrate; 19.Informatiile dintr-un dosar aflat in arhiva instantei altor persoane decat partile sau acelea care justifica interes (exemplu pentru studiu stiintific), avand in vedere ca, potrivit art.8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, orice persoana are dreptul la viata intima si privata; 20.Informatiile secrete de serviciu stabilite conform art.31 alin.(1) din Legea nr.182/2002; 21.Actele procedurale din dosarele instantei ce au ca obiect actiuni personale, precum si cele referitoare la viata intima a persoanelor in proces; 22.Hotararile nedefinitive; 23.Informatiile din litigiile civie, penale si comerciale ale persoanelor fizice, accesul la informatiile din dosare fiind limitat doar la informatiile culese prin asistarea la sedintele de judecata publice si la pronuntarea hotararilor judecatoresti; 24.Informatiile referitoare la activitatea comerciala si financiara a unor societati comerciale, in masura in care acestea afecteaza piata libera, incalcandu-se astfel dispozitiile art.12 lit.e) din lege; 25.Informatiile din cauzele aflate pe rolul instantei, acestea fiind de interes numai pentru persoanele in cauza. De asemenea, orice informatie privind activitatea de judecata, precum si copii de pe actele procedurale solicitate de alte persoane decat partile in proces, nu pot fi transmise, pentru ca in acest mod s-ar incalca prevederile art.2 din acest act normativ si totodata s-ar aduce atingerea intereselor partilor care in egala masura beneficiaza de garantarea drepturilor privind protectia persoanei. Tertilor interesati de desfasurarea unor procese penale sau civile li se asigura posibilitatea informarii directe prin participarea la procese in conditiile in care atat Codul de procedura civila cat si Codul de procedura penala instituie principiul publicitatii dezbaterilor, care poate fi ingradit numai in situatii de exceptie, stabilite prin lege si temeinic justificate. Dupa pronuntarea unor hotarari definitive si irevocabile se pot comunica informatii din dosarele penale, intrucat procesul penal este guvernat de principiul oficialitatii si este menit sa asigure respectarea unor interese generale. Nu se poate pune insa in discutie eliberarea de copii sau comunicarea unor relatii din dosarele civile altor persoane decat partile din proces, deoarece s-ar aduce atingerea drepturilor personale ale acestora, ceea ce legea interzice. In aceste conditii, la nivelul instantelor judecatoresti, se pot da informatii si comunica relatii numai cu privire la date statistice, evolutia unor fenomene si situatiile prevazute la art.5 alin.1 din Legea nr.544/2001, activitatea de judecata neputand sa formeze obiectul prevederilor acestui act normativ. 26.Informatiile de natura a-i prejudicia pe magistrati, nu numai cand ele constau in date personale ale acestora dar si in orice alte cazuri; 27.In scopul protejarii magistratilor, nu pot fi permise inregistrarile video in timpul judecatii sau publicarea numelor magistratilor in mijloacele de informare in masa; 28.Informatiile referitoare la protectia minorilor, cu atat mai mult cu cat anchetarea acestora impune conditii speciale ce nu pot fi date publicitatii, deoarece se desfasoara in camera de consiliu. Daca in dosar se hotaraste si soarta unui copil minor, pentru a nu fi prejudiciate masurile de protectie a minorilor, se impune exceptarea de la accesul liber al cetatenilor a informatiilor in legatura cu minorii in toate cauzele in care acestia figureaza ca parti, indiferent de calitate; 29.Desi sedintele de judecata sunt publice, informatiile privind activitatatile comerciale si financiare, care ar aduce atingerea principiului concurentei loiale nu sunt supuse publicitatii.

Declaratii de interes
Întrebarea e aceiași : (puțin adaptată /precizata) :

1. Ce fel de copii de pe documente (acte judiciare) din/tangente / referitoare la dosarele subsemnatului aflate pe rol la judecatorie /tribunal pot fi și sunt furnizate în format electronic gratuit și /sau contra cost la adresa de email în urma cererii (tip) privind informaţii de interes public (de mai jos)?

Că una e în teorie și alta e în practica!?


Către tribunal b...
Biroul de Informare si Relaţii Publice
Data. ………………..


CERERE privind informaţii de interes public

Stimată Doamnă Preşedinte,

Prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc o informaţie / copie de pe următoarele documente ( petentul este rugat să enumere cât mai concret documentele sau informaţiile solicitate ) :

Doresc ca informaţiile solicitate să-mi fie furnizate, în format electronic, la următoarea adresă de e-mail ( opţional ) ……………………… Sunt dispus să plătesc taxele aferente serviciilor de copiere a documentelor solicitate ( dacă se solicită copii în format scris ) .

Vă mulţumesc pentru solicitudine,
……………………………………….
( semnătura petentului )
Numele si prenumele petentului………………………………………………… Adresa………………………………………………………………………..……
Profesia ( opţional )……………………………………………………………….
Telefon ( opţional )………………………………………………………………..
Fax ( opţional )…………………………………………………………………

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa vada sentintele si dosarele din arhivele instantelor? aly_yoana aly_yoana Daca eu vreau sa vad o sentinta dintr-un dosar, care nu are legatura cu mine, pe baza buletinului, mi se da voie sa vad acel dosar? (vezi toată discuția)
Pot sa cer inspectiei judiciare sa puna la dispozitie actele verificate?? aidu aidu Am facut sesizare la IJ privind abateri disciplinare savarsite de un judecator - intre care vreau sa ma refer la fraudarea sistemului de repartizare aleatoare ... (vezi toată discuția)
Liberul acces la informatiile de interes public mfdunhill mfdunhill Buna Ziua, as vrea sa stiu daca in baza legii Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public pot cere la autoritatiile statului ... (vezi toată discuția)