avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare suspendare in revisal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare suspendare in revisal

buna ziua,
in cazul absentelor nemotivate (fie doar una, sau 2 sau 20...) se face obligatoriu suspendare in revisal? sau este optiunea angajatorului?
in caz ca raspunsul este afirmativ: presupunem - ipotetic - ca un angajat nu mai vine la lucru incepand cu prima zi a lunii. avem termen de inregistrare a suspendarii (in cazul in care e obligatorie) in revisal 20 de zile lucratoare - adica inainte de sfarsitul lunii. facem inregistrarea in termen. in ultima zi a lunii (sau pana in data de 5 a lunii urmatoare) apare angajatul si aduce concediu medical (CM).
pt CM suspendarea CIM are loc de drept dar nu se opereaza in revisal. ce se intampla in acest caz? se poate reveni pt a anula suspendarea din revisal?
in cazul unui raspuns negativ, care este articolul de lege pe care ne bazam?
multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 17 Ianuarie 2013
Este optiunea angajatorului daca suspenda sau nu c.i.m ... concediile medicale nu se opereaza in Revisal ...

Suspendarea se opereaza in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii ...
initial, asa am sustinut si eu. dar acum nu stiu ce sa mai cred pt ca pe un alt forum de specialitate un consultant resurse umane spunea si argumenta contariul.
art 52 din codul muncii alin. 2: "Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern. "
eu ziceam ca acel "poate" inseamna optiunea angajatorului. mi s-a explicat ca acel "poate" apare si al alin. 1, unde se spune ca poate fi suspendat in situatia concediului de crestere a copilului - ori e clar ca in acest caz suspendarea e obligatorie. si atunci "poate" are sens imperativ.
puteti cumva argumenta cele scrise? multumesc,
"Poate" nu inseamna imperativ .. sunt foarte multe persoane care isi dau cu parerea despre obligativitatea inregistrarii in REVISAL a suspendarii c.i.m. , in conditiile in care numai art.50 C.mun. este reglementat de norme imperative .. art.51 si art.52 C.mun. reglementeaza posibilitatea si nu obligativitatea suspendarii c.i.m.
vreau sa va dau dreptate (e interesul meu ca angajator:D), dar de exemplu:
"Art. 51. [ suspendarea din initiativa salariatului]
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; "

daca angajatul face cerere pt concediul de mai sus si se aproba: eu pot sa-i fac sau sa nu-i fac suspendare, dupa cum vrea sufletul meu?
Buna intrebare... in sensul in care toti angajatorii suspenda c.i.m in acest caz...

Alte discuții în legătură

Suspendare cim ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, am nevoie de un sfat de la dvs. pentru ca nus tiu cum sa procedez. an angajat a lipsit nemotivat din martie anul acesta, s-au facut demesurile ... (vezi toată discuția)
Sanctiune absente nemotivate broscuta21 broscuta21 Buna dimineata, Tocmai m-am lovit de urmatoarea situatie: un angajat nu a venit la munca, nu a anuntat, conducerea a zis sa-i trecem ziua respectiva ca ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate si inregistrare in revisal YoAlle YoAlle Buna ziua, 1. Absentele nemotivate se inregistreaza obligatoriu in Revisal? 2. Daca se inregistreaza in Revisal care este procesul , daca salariatul ... (vezi toată discuția)