avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... conflict de interese?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

conflict de interese?

se da urmatorul caz: o societate comerciala infiintata de un tata si fiul sau (fiul = administrator, dar societatea nu functiona).
intre timp fiul a devenit functionar public. cand a dobandit functia de functionar public s-a retras din societatea comerciala (tatal a ramas actionar unic iar administrator a fost numit altcineva). firma a participat la o licitatie publica organizata de institutia unde fiul este angajat, licitatie pe care a si castigat-o.

mentionez ca fiul nu are functie de decizie in acea institutie, nu are functie de conducere, nu a fost membru in comisia de organizare a licitatiei, nu este membru in vreo comisie ce ar putea controla firma tatalui sau.

licitatia a fost contestata pe motiv de conflict de interese. institutia care a organizat licitatia a decis ca nu a fost conflict de interese. s-a mers mai departe cu contestatia la consiliul national de solutionare a licitatiilor. si consiliul a decis ca nu a fost un conflict de interese. s-a mers mai departe in instanta si instanta a decis ca a fost un conflict de interese si a dat o hotarare finala si irevocabila si a mai decis ca licitatia sa fie atribuita firmei care a facut contestatia (oferta acestei firme era mai mare cu cca. 20% fata de firma care castigase initial) fara a dispune reluarea procedurii.

poate fi vorba in acest caz de un conflict de interese? este corecta decizia instantei? va multumesc
Cel mai recent răspuns: horizon , utilizator 12:17, 10 Februarie 2009
Buna ziua,

cel putin in teorie, o hotarare irevocabila intra in puterea lucrului judecat si tine loc de adevar.
Judecatorii au avut toate detaliile si si-au spus parerea. pentru noi este dificil doar din ce ne-0ati spus dvs.

av. Boncu
Nu este vorba de un conflict de interese, astfel cum este reglementat de Legea nr. 161/2003.

Instanta a avut, probabil, alte ratiuni. Ce va opreste sa exercitati calea de atac impotriva acestei solutii, cel putin bizara?
pt av Boncu: detaliile sunt exact cum vi le-am relatat, mai putin nume de pers si de institutii. functionarul public este de cel mai mic "grad" ca sa zic asa, din pct de vedere al functiei.

mai mult nu mi se pare normal ca o sentinta sa se schimbe la 180 de grade. plus ca traiam cu impresia ca decizia acestui consiliu de solutionare a contestatiilor ar fi oarecum "litera de lege". se pare ca nu...

"Ce va opreste sa exercitati calea de atac impotriva acestei solutii, cel putin bizara? " - care ar fi calea de atac? mentionez ca procesul a fost intre institutia care a org licitatia si o firma concurenta, cea care a avut castig de cauza pana la urma.

multumesc pt reaspunsuri

PS: imi cer scuze pt terminologia folosita dar nu am studii de specialitate.
Calea de atac este prevazuta in dispozitivul hotararii, dar inteleg ca nu ati fost parte in proces. Presupun ca sunteti fiul.

Institutia la care lucrati nu are interes sa exercite calea de atac? Intrebarea este mai mult retorica, intrucat conflict de interese n-a fost dar dvs. n-ati fost parte in proces iar institutia prefera sa achite 20% in plus decat sa atace hotararea instantei.

Ati intrebat ca sa aflati si alte pareri sau exista posibilitatea ivirii unor probleme intre dvs. si institutie?
nu sunt fiul, sunt actualul administrator. sincer nu intentionez sa las lucrurile asa atata timp cat totul a fost facut legal. institutia nu are interes sa exercite calea de atac intrucat este bine cunoscuta "prietenia" dintre unii reprez ai ei si acea societate comerciala.

mii de multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public cu sotul la un srl MINA G MINA G 1. Sunt functionar public la o autoritate nationala si intrebarea mea este daca sotul poate sa se angajeze ca director executiv (angajat) la un SRL al carei ... (vezi toată discuția)
Pot sa fac parte din comisii de evaluare la licitatii? 00Monica42 00Monica42 Lucrez intr-o institutie publica, la compartimentul achizitii publice. In prezent sunt in litigiu cu institutia pentru un presupus prejudiciu, constatat de o ... (vezi toată discuția)
Cale de atac impotriva unei decizii iccj bodean bodean Am fost functionar public, care in august 2011 am fost eliberata din functie ca urmare a reorganizarii institutiei. Am urmat calea legala de contestare si apoi ... (vezi toată discuția)