avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Taieri din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Taieri din salariu

Buna ziua,am o problema si caut raspuns la o dilema:tocmai am primit fisa de salariu conform careia mi sa taiat 75% din salariu,mentionez ca si luna trecuta am luat 85% ,in plus firma e in insolventa.Cat de legala e decizia patronului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 21 Ianuarie 2013
Nu este legala, atacati decizia in instanta.
Decizia nu mi se pare corecta,am lucrat toate zilele,am avut 5 zile de concediu de sarbatori.In plus din luna Decembrie mi se refuza eliberarea unei adeverinte pentru medicul de familie care cunoaste firma ca rau platnica la asigurari si a salariilor,ca sa nu mai mentionam discriminarile intre TESA si muncitori la data platii salariilor,muncitorii luand avandul in 28 decembrie 2012 Tesa in 15 ianuarie 2013,in date de 15 ianuarie muncitorii luau plata ,TESA nimic.Imi cer scuze dar nu stiu ce legi as putea invoca,am nevoie de ajutor.
Am nevoie de un temei legal,in baza caruia sa ma adresez patronului si resurselor umane.
Va rog mult daca se poate sa ma ajutati.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
monyca1981, utilizator
Actiunea in instanta este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.
Practic dvs. nu platiti nimic, decat daca va luati un avocat.
Termenul in care puteti introduce actiunea in instanta este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
In baza carei legi pot deschide actiunea in instanta?Ce legi stabilesc ca angajatorul nu are voie sa taie din salarii?
Art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...

art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

Sunt textele de lege care pot fi invocate in actiunea dvs...

Alte discuții în legătură

Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)
Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala ludeea ludeea Conform art 254 alin 3 din Codul Muncii in baza unei note de constatare si dupa evaluarea pagubei se poate recupera prejudiciul cauzat de angajat cu acordul ... (vezi toată discuția)