avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Taieri din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Taieri din salariu

Buna ziua,am o problema si caut raspuns la o dilema:tocmai am primit fisa de salariu conform careia mi sa taiat 75% din salariu,mentionez ca si luna trecuta am luat 85% ,in plus firma e in insolventa.Cat de legala e decizia patronului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 21 Ianuarie 2013
Va redau inca o data textele de lege aplicabile in cazul dvs:
Art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...

art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)
Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala ludeea ludeea Conform art 254 alin 3 din Codul Muncii in baza unei note de constatare si dupa evaluarea pagubei se poate recupera prejudiciul cauzat de angajat cu acordul ... (vezi toată discuția)