avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA trecere la neplatitor tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

trecere la neplatitor tva

Buna ziua
La inceputul anului am cerut trecerea societatii ca neplatitor de tva.
Dupa cum am inteles trebuie sa fac ajustarea tva pt.mijloace fixe neamortizate
complet.Am un autoturism cumparat in iulie 2009 si un alt bun mobil cumparat in 2007,la care durata este de 10 ani.
Cele 5 ani de ajustare se ia de la data achizitionarii si se calculeaza pe ani,s-au pe luni.La autoturism calculez pe 2009 in an intreg sau numai 6 luni?
Pt.celalalt bun daca din 2007 a trecut deja 5 ani pe care se face ajustarea,nu mai
trebuie sa calculez nimic?
Multumesc frumos anticipat
Cel mai recent răspuns: bernadette , utilizator 11:38, 21 Ianuarie 2013
daca durata de amortizare fixata este de cel putin 5 ani, atunci activele sunt considerate bunuri de capital, iar perioada de ajustare este de 5 ani.
pentru cel achizitionat in anul 2007 perioada de ajustare a expirat in 2011.
pentru autoturism perioada de ajustare expira in 2013, deci trebuie sa ajustati 1/5 din taxa dedusa la achizitie.

incepand cu 1 mai 2009 dreptul de deducere pentru autoturisme a fost limitat.
sigur ati dedus tva?
Multumesc
Autoturismul a fost in leasing si am dedus in fiecare luna tva aferent ratei pe care il plateam
cand s-a incheiat leasingul si care este durata de amortizare a mijlocului fix?
leasingul s-a incheiat in iulie 2009 si s-a sfarsit in decembrie 2011
durata de amortizare 6 ani
in acest caz perioada de ajustare incepe la data de 1 ianuarie a anului in care a avut loc transferul dreptului de proprietate.
prin urmare perioada de ajustare de 5 ani este 2011 - 2015 si trebuie returnat 3/5 din tva dedusa.

Alte discuții în legătură

Ajustare tva rodia rodia Pentru trecerea la neplatitor de tva este necesara ajustarea tva. In urmatoarele cazuri se face ajustarea? 1.Mijloc fix (calculator) achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva racoltam racoltam Buna ziua O firma doreste sa devina neplatitoare de tva , indeplineste conditiile . Are mijloace inregistrate 3 autoturisme . Unul achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva la casare autoturism ovidiumazilu ovidiumazilu Buna Societatea detine un autoturism neamortizat integral. A fost avariat si am incasat dauna totala de la societatea de asigurare. In luna casarii se ... (vezi toată discuția)