avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna seara! Am lucrat timp de 5 ani la o firma comerciala. La inceputul lunii noiembrie 2012 am avut 2 operatii cu diagnosticul hernie de disc.Firma si-a inchis punctul de lucru la sfarsitul lunii decembrie 2012. Mentionez ca am primit plata concediului medical pe luna noiembrie, urmand sa primesc plata si pe luna decembrie . Angajatorul ma anuntat ca nu imi mai plateste concediul medical pe luna ianuarie 2013 deoarece si-a inchis punctul de lucru.,urmand sa ma bage in somaj eu avand si concediul medical inclusiv pana la sfarsitul lunii ianuarie urmand a merge la comisie in luna februarie pt controlul medical . Intrebarea mea este urmatoarea:Cine imi va platii concediul medical in urmatoarele luni sau unde ar trebui sa depun certificatul de concediu medical pt a-mi lua drepturile care mi se cuvin. PS: Ma poate trimite in somaj daca sunt in medical?Va multumesc si astept raspuns.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
ContSters278027, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:31, 17 Ianuarie 2013
Luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care o sa va plateasca concediile medicale care au inceput inainte de a se desfiinta firma si care continua si dupa aceea.
Va multumesc!
Firma nu sa desfiintat ci doar si-a inchis punctul de lucru pe o perioada nedeterminata.eu fiind singura angajata .
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
ContSters278027, utilizator
1. Angajatorul nu va poate concedia atata timp cat sunteti in concediu medical.

2. Dupa terminarea concediului medical va poate concedia si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


4. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu medical emilia1976 emilia1976 Sunt in concediu medical de o luna si jumatate cu tuberculoza si angazatorul meu spune ca CNAS nu ia virat inca bani pentru concediu, si as dori sa stiu cum se ... (vezi toată discuția)
Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Refuz la plata concediului medical ValcuMirela ValcuMirela Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce pot face daca seful meu de trei luni refuza sa-mi plateasca concediul medical de care beneficiez pentru fetita mea de 4 ani ... (vezi toată discuția)