Buna seara,
intr-un dosar de cercetare penala, pot recuza agentul de proximitate care cerceteaza cazul deoarece:
1- este partinitor, partea acuzatoare fiind sfatuita de catre acesta in diferite cazuri / situatii, inclusiv acest caz;
2- citatia adusa este fixata exact intr-o zi de sambata ora 8 dimineata, verbal spunandu-mi ca dupa aceea sa ma duc la piata.
Pt aceste motive o pot recuza?
daca da,
1-cui adresez cererea si daca trebuie sa ma prezint la data si ora fixata in citatie;
2- daca nu atrag cumva aversiunea celorlalti si va fi si mai partinitor cel care va primi cazul.
ART. 53 c.p.p.
Procedura de soluţionare în cursul urmăririi penale
#M36
În cursul urmăririi penale, asupra abţinerii sau recuzării persoanei care efectuează cercetarea penală ori a procurorului se pronunţă procurorul care supraveghează cercetarea penală sau procurorul ierarhic superior.
#B
Cererea de recuzare privitoare la persoana care efectuează cercetarea penală se adresează fie acestei persoane, fie procurorului. În cazul în care cererea este adresată persoanei care efectuează cercetarea penală, aceasta este obligată să o înainteze împreună cu lămuririle necesare, în termen de 24 de ore, procurorului, fără a întrerupe cursul cercetării penale.
Procurorul este obligat să soluţioneze cererea în cel mult 3 zile, printr-o ordonanţă.
Cererea de recuzare care priveşte pe procuror se soluţionează în acelaşi termen şi în aceleaşi condiţii de procurorul ierarhic superior.
Abţinerea se soluţionează potrivit dispoziţiilor din alin. 3 şi 4, care se aplică în mod corespunzător.
Intaleg ca ii pot inmana agentului respectiv aceasta cerere, sau pot sa o inmanez comandantului sectiei de politie, dar trebuie sa ma prezint sambata la ora 8.00 musai. I-am telefonat sa-i spun in ziua respectiva nu poate veni avocatul, ea replicand ca trebuie sa vin neaparat, apoi avocatul sa-si faca programul dupa al ei, nu invers.... Se vede clar lipsa de bunavointa..
Buna ziua . Am o speta asemantoare. Politistul care efectueaza cercetarea intr-un dossar in care sunt invinuita penal de o vecina, a fost foarte agresiv in atitudine fata de mine , in sensul ca nu m-a lasat sa vorbesc sa imi expun situatia cu argumentele mele. Dupa primele vorbe formualte de mine m-a intrerupt cu pretentia sa imi impuna mie sa accept o situatie paguboasa si deranjanta pentru mine. I-am si spus ca intelege sa faca cercetarea penala subiectiv si ca nu ma lasa sa vorbesc. Nu am mai dorit sa relatez ceva si deci nici sa dau declaratie , invocind dreptul de a ma prezenta cu un avocat.
Doresc sa stiu daca pot cere recuzarea acestui politist , eu necunoscind procurorull care a primit initial plingerea si care a trimis-o spre cercetare la politie si nici numarul pe care acest dosar il are