Care este modalitatea prin care pot recuza un agent de politie,in cazul unor cercetari penale primare,cui trebuie sa ma adresez si ce motive pot invoca .Partea cu care sunt in conflict l-a platit pe domnul agent ,sa se autosesizeze si sa mi faca el dosar penal,practic pe niste neintelegeri din cadrul Asociatilor de Proprietari.Mentionez ca suntem 2 presedinti care ne contestam reciproc in instanta civila,avand 2 stampile diferite.Totodata va informez ca nici nu am dat declaratia si vrea sa-mi dea inceperea urmarii penale,fiind prieten si cu procuroarea de caz.Cum pot recuza procuroarea de caz sa nu lucreze cu acest politist,in acest dosar?Am inteles de la alti colegi ai sai,ca nimeni nu se intelege cu el are probleme serioase cu sistemul nervos.
Are dreptul sa faca aceste cercetari,daca intanta pe dosarele civile inca nu s-a pronuntat?Nu este acesta un abuz din partea lui cu ´´autosesizarea´´,fiind niste treburi interne din asociatie pe care trebuie le rezolve instanta civila printr o hotarare,iar daca nu se respecta atunci sa se initieze o plangere penala...Eu si mai multi vecini suntem de indignati de usurinta cu care Politia,daca este platita poate face dosare penale de cercetare cui doreste si ne streseaza cu citatii,timp pierdut...etc.
Cum putem sa ne aparam in astfel de cazuri de politisti corupti care fac abuzuri ,doarece sunt platiti de diversi...ca sa streseze si sa faca dosare penale la comanda,cine ai trage la raspundere
Va multumesc
ART. 48
Alte cauze de incompatibilitate
(1) Judecătorul este de asemenea incompatibil de a judeca, dacă în cauza respectivă:
#M50
a) a pus în mişcare acţiunea penală sau a dispus trimiterea în judecată ori a pus concluzii în calitate de procuror la instanţa de judecată, a soluţionat propunerea de arestare preventivă ori de prelungire a arestării preventive în cursul urmăririi penale;
#B
b) a fost reprezentant sau apărător al vreuneia din părţi;
c) a fost expert sau martor;
d) există împrejurări din care rezultă că este interesat sub orice formă, el, soţul sau vreo rudă apropiată;
#M50
e) soţul, ruda sau afinul său, până la gradul al patrulea inclusiv, a efectuat acte de urmărire penală, a supravegheat urmărirea penală, a soluţionat propunerea de arestare preventivă ori de prelungire a arestării preventive, în cursul urmăririi penale;
f) este soţ, rudă sau afin, până la gradul al patrulea inclusiv, cu una dintre părţi sau cu avocatul ori mandatarul acesteia;
g) există duşmănie între el, soţul sau una dintre rudele sale până la gradul al patrulea inclusiv şi una dintre părţi, soţul sau rudele acesteia până la gradul al treilea inclusiv;
h) este tutore sau curator al uneia dintre părţi;
i) a primit liberalităţi de la una dintre părţi, avocatul sau mandatarul acesteia.
(2) Judecătorul este incompatibil de a participa la judecarea unei cauze în căile de atac, atunci când soţul, ruda ori afinul său până la gradul al patrulea inclusiv a participat, ca judecător sau procuror, la judecarea aceleiaşi cauze.
#M36
ART. 49
Incompatibilitatea procurorului, a organului de cercetare penală, a magistratului-asistent şi a grefierului
Dispoziţiile art. 46 se aplică procurorului şi magistratului-asistent sau, după caz, grefierului de şedinţă, când cauza de incompatibilitate există între ei sau între vreunul dintre ei şi unul dintre membrii completului de judecată.
#M50
Dispoziţiile privind cazurile de incompatibilitate prevăzute în art. 48 alin. 1 lit. b) - i) şi alin. 2 se aplică procurorului, persoanei care efectuează cercetarea penală, magistratului-asistent şi grefierului de şedinţă.
#M38
Procurorul care a participat ca judecător la soluţionarea cauzei în primă instanţă nu poate pune concluzii la judecarea ei în căile de atac.
#M50
Persoana care a efectuat urmărirea penală este incompatibilă să procedeze la refacerea acesteia, când refacerea este dispusă de instanţă.
#B
ART. 53 c.p.
Procedura de soluţionare în cursul urmăririi penale
#M36
În cursul urmăririi penale, asupra abţinerii sau recuzării persoanei care efectuează cercetarea penală ori a procurorului se pronunţă procurorul care supraveghează cercetarea penală sau procurorul ierarhic superior.
#B
Cererea de recuzare privitoare la persoana care efectuează cercetarea penală se adresează fie acestei persoane, fie procurorului. În cazul în care cererea este adresată persoanei care efectuează cercetarea penală, aceasta este obligată să o înainteze împreună cu lămuririle necesare, în termen de 24 de ore, procurorului, fără a întrerupe cursul cercetării penale.
Procurorul este obligat să soluţioneze cererea în cel mult 3 zile, printr-o ordonanţă.
Cererea de recuzare care priveşte pe procuror se soluţionează în acelaşi termen şi în aceleaşi condiţii de procurorul ierarhic superior.
Abţinerea se soluţionează potrivit dispoziţiilor din alin. 3 şi 4, care se aplică în mod corespunzător.
Motivul de recuzare ar fi ca nu s-au terminat procesele civile iar acest dosar penal depinde procesele civile,oricum nu se poate finaliza,asa ca nu vad rostul unei declaratii pentru inceperea cercetarii penale primare.M-ar interesa strict recuzarea in prima faza a politistului care spune ca s-a ´´autosesizat´´ si plangerea el a facut-o,o consider un abuz.Ce as putea invoca in acesta cerere de recuzare.Va multumesc
Recuzare procuror !
tutu12
Un procuror de caz este prezent in instanta pentru sustinere ?
Se poate recuza acest procuror in fata acelei instante dat diind faptul caa acelasi procuror ... (vezi toată discuția)