avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recuzare procuror !
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recuzare procuror !

Un procuror de caz este prezent in instanta pentru sustinere ?
Se poate recuza acest procuror in fata acelei instante dat diind faptul caa acelasi procuror care a raspuns de alt caz face urmatoarea abatere (cu acte scrise doveditoare !):
-referatul de terminare a urmaririi penale prezentat lui de catre organele de politie cuprinde urmatorul text : ,,....persoana ...cunoscuta cu antecedente penale .''...
..planse foto aflate la dosar care dovedesc savarsirea unei infractiuni
-declaratia invinuitului prin care acesta-si recunoaste fapta !
..Procurorul , in procesul -verbal si in ordonanta de scoatere de sub urmarire penala afirma : ,,..lipsa antecedentelor penale ,recunoasterea faptei, regretul manifestat ....''Se poate cere recuzarea lui ? ..dat fiind faptul ca , contrazice afirmatiile din referat si proba de la dosar (copie cazier judiciar si evidenta operativa ) !
Multumesc !
Si cum ati motiva cererea de recuzare?
..pai incompetenta ! NU ?
Motivele de recuzare a unui procuror sunt trict reglementate
de Codul de procedura penala.

Art. 49 - Incompatibilitatea procurorului, a organului de cercetare penala, a magistratului-asistent si a grefierului
Dispozitiile art. 46 se aplica procurorului si magistratului-asistent sau, dupa caz, grefierului de sedinta, cand cauza de incompatibilitate exista intre ei sau intre vreunul dintre ei si unul dintre membrii completului de judecata.
Dispozitiile privind cazurile de incompatibilitate prevazute in art. 48 alin. 1 lit. b)-i) si alin. 2 se aplica procurorului, persoanei care efectueaza cercetarea penala, magistratului-asistent si grefierului de sedinta.
Procurorul care a participat ca judecator la solutionarea cauzei in prima instanta nu poate pune concluzii la judecarea ei in caile de atac.
Persoana care a efectuat urmarirea penala este incompatibila sa procedeze la refacerea acesteia, cand refacerea este dispusa de instanta.


Art. 46 - Rudenia intre judecatori
Judecatorii care sunt soti, rude sau afini intre ei, pana la gradul patru inclusiv, nu pot face parte din acelasi complet de judecata

Art. 47 - Judecator care s-a pronuntat anterior
Judecatorul care a luat parte la solutionarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la judecarea cauzei dupa desfiintarea hotararii cu trimitere in apel sau dupa casarea cu trimitere in recurs.
De asemenea, nu mai poate participa la judecarea cauzei judecatorul care si-a exprimat anterior parerea cu privire la solutia care ar putea fi data in acea cauza.

Art. 48 - Alte cauze de incompatibilitate
Judecatorul este de asemenea incompatibil de a judeca, daca in cauza respectiva:
a) a pus in miscare actiunea penala sau a dispus trimiterea in judecata ori a pus concluzii in calitate de procuror la instanta de judecata, a solutionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungire a arestarii preventive in cursul urmaririi penale;
b) a fost reprezentant sau aparator al vreuneia din parti;
c) a fost expert sau martor;
d) exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma, el, sotul sau vreo ruda apropiata.
e) sotul, ruda sau afinul sau, pana la gradul patru inclusiv, a efectuat acte de urmarire penala, a supravegheat urmarirea penala, a solutionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungire a arestarii preventive, in cursul urmaririi penale;
f) este sot, ruda sau afin, pana la gradul patru inclusiv, cu una din parti sau cu avocatul ori mandatarul acesteia;
g) exista dusmanie intre el, sotul sau una din rudele sale pana la gradul patru inclusiv, si una din parti, sotul sau rudele acesteia pana la gradul al treilea inclusiv;
h) este tutore sau curator al uneia dintre parti;
i) a primit liberalitati de la una din parti, avocatul sau mandatarul acesteia.
Judecatorul este incompatibil de a participa la judecarea unei cauze in caile de atac, atunci cand sotul, ruda ori afinul sau pana la gradul patru inclusiv a participat, ca judecator sau procuror, la judecarea aceleiasi cauze.

in nici un caz !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot muta un dosar in cercetare de la o sectie de politie la alta???? dia2120 dia2120 am semnale de alarma in ceea ce priveste derularea unui dosar la un post de politie.ce posibilitati sau ce pasi trebuie sa fac pt a solicita anchetarea de ... (vezi toată discuția)
Recuzare agent politie cercetari primare dosar penal sorin007 sorin007 Care este modalitatea prin care pot recuza un agent de politie,in cazul unor cercetari penale primare,cui trebuie sa ma adresez si ce motive pot invoca .Partea ... (vezi toată discuția)
As dorii s-a stiu in ce conditii la un proces pot cere alt judecator? Nikiii Nikiii Am un proces de doi ani de zile care nici macar nu a inceput,santem de abia la anscrieri,am fost in doi ani de zile la tribunalul respectiv si am cerut s-a vad ... (vezi toată discuția)