avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta mostenire

Va scriu in legatura cu un caz de mostenire cu care ma confrunt. Situatia se prezinta in felul urmator: tatal meu a fost adoptat in anul 1963. In luna noiembrie a anului 2011 a decedat cel mai mic frate natural al lui, cel care a ramas in casa parinteasca si care gospodarise toata averea familiei. In urma decesului au rams doi mostenitori directi (doi frati) si doi mostenitori indirect (copii ai fratilor decedati ai defunctului) si noi adica eu si fratii mei (tatal meu fiind decedat). In momentul in care s-a demarat stabilirea sccesiunii, eu si fratii mei nu am fost inclusi ca mostenitori iar averea (care e evaluata la 300.000 de lei) a fost inpartita intre cei doi frati ramasi in viata si urmasii celorlalti doi.
Situatia e mai complicata intrucat nu exista (sau nu stim noi de existenta) vreun act care sa ateste faptul ca tatial meu a fost adoptat. In 1963 i s-a emis un nou certificat de nastere, in care figurau ca mama si tata parintii adoptivi, dar, repet, nu exista/nu se cunoaste un act de adoptie.Mentionez ca m-am informat personal la primarie dar nu exista nici o dovada a adoptiei. In acest caz va rog sa ma ajutati sa aflu daca eu si fratii mei avem drept de succesiune sau cel putin unde pot gasi informatii cu privire la acest subiect.
Mai mult decat atat, in vara anului 2012 am incercat sa imi schimb numele pe cale administrativa, sa renunt la numele Man (primit de tata in urma adoptiei) la numele Matei, cel al bunicilor naturali pe linie paterna, dar Institutia Prefectului a respins cererea mea ca nefondata, desi atasasem cererii copii de pe ambele certificate de nastere ale tatalui.- alte acte doveditoare nu detin.
M-as bucura nespus de mult daca ati putea sa ma ajutati sa gasesc informatii in acest sens si sa incerc sa elucidez acest caz. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 00:05, 18 Ianuarie 2013
1) tatăl dvs., copil adoptat : începând cu momentul adopției a primit legal toate drepturile la noi părinți adoptivi și a devenit frate cu ceilalți 2 copii naturali menționați de dvs.La decesul părinților adoptivi, tatăl dvs. era în aceleași drepturi de moștenire cu cei 2 frați (frați din adoptie) ;
2) Dvs., cei 2 frați, sunteți moștenitorii masei succesorale a defunctului dvs. tată, ceilalți frați din adopție ai tatălui având și ei moștenitorii lor.Odată adoptat, tatăl dvs. NU mai avea cei 2 frați NATURALI (nicio legătură cu ei potrivit legii, nu vorbim de cea naturală : potrivit legii adopției, aceasta NU există).Așadar, NU erați în drept a fi chemat la acea moștenire de ”300 000 lei” ;
3) ”In 1963 i s-a emis un nou certificat de nastere, in care figurau ca mama si tata parintii adoptivi . . .”, tocmai acesta reprezintă dovada necesară dvs.Actul de adopție se află în arhiva judecătoriei locale.
4) ”in vara anului 2012 am incercat sa imi schimb numele . . ., sa renunt la numele Man (primit de tata in urma adoptiei) la numele Matei, cel al bunicilor naturali pe linie paterna, . . . a respins cererea mea ca nefondata, desi atasasem cererii copii de pe ambele certificate de nastere ale tatalui” : a) iată încă o dovadă a adopției tatălui dvs. ; b) trebuia contestată decizia de respingere a Prefecturii, instanța e cea în măsură la hotărârea finală și-n opinia mea : în favoarea dvs. (potrivit informațiilor ce le-ați postat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie prin casatorie mona2010 mona2010 Buna tuturor! Cazul meu este acesta;copilul meu nu a fost recunoscut de tatal natural si acesta nu plateste pensie alimentara.Eu sunt unicul parinte care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! tatal meu impreuna cu tatal sau care a decedat si ... Dreaan Dreaan Buna ziua! Tatal meu este mentionat pe un titlu de proprietate ca mostenitor al defunctului X , pe acest titlu mai este trecut si tatal lui care a decedat + ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)