avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atac act donatie de catre terta persoana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atac act donatie de catre terta persoana

Buna ziua, am o intrebare.
Tatal meu mi-a donat casa iar acum are o problema si nu poate sa achite un credit la cineva.
Exista posibilitatea ca o terta persoana sa atace actul de donatie in aceasta situatie?
Si daca da, o actiune de atacare a donatiei, in ce baza se poate deschide?
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
Luci_H, utilizator
Depinde dacă nu cumva terţul creditor al tatălui va putea dovedi faptul că liberalitatea efectuată de tatăl dvs. a fost făcută în scopul fraudării intereselor sale, precum şi faptul că dvs., ca donatar, aţi fost complice la această faptă. Dacă se va face această dovadă, s-ar putea ca terţul creditor să obţină desfiinţarea actului, pe calea acţiunii revocatorii.
Si in cazul in care terta persoana nu este creditorul, poate sa atace?
Ar mai putea ataca actul şi alte categorii de persoane, de pildă , moştenitorii rezervatari cărora, prin acea liberalitate, li s-a încălcat rezerva succesorală., solicitând reducţiunea liberalităţilor excesive .Sanctiunea reducţiunii se poate aplica numai după deschiderea moştenirii.
Pentru situaţia expusă de dvs. , doar persoanele care au interes, respectiv creditorii, pot iniţia acţiunea revocatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)