avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate iesi la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate iesi la pensie?

Tatal meu a implinit 56 ani in februarie,are 35 ani vechime in munca,dintre care 9ani 5 luni si 19 zile in grupa 1,19ani 9luni si 8zile grupa2 si restul de ani in conditii normale de munca.El e pensionat pe caz de boala acum dar pensia ,nu stiu de ce, e foarte mica si as vrea sa stiu cand ar putea sa iasa la pensie normal pentru anii munciti?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:57, 11 Februarie 2009
se pare ca dupa intrarea romaniei in ue, varsta normala de pensionare a barbatilor s-a marit de la 63 la 65 de ani.
vedeti detalii si in legatura cu vechimea in munca, pe [ link extern ]
Ma gandeam ca poate sa iasa anticipat daca a muncit in grupa 1 si grupa 2 de munca.
mclaudia a scris:

Tatal meu a implinit 56 ani in februarie,are 35 ani vechime in munca,dintre care 9ani 5 luni si 19 zile in grupa 1,19ani 9luni si 8zile grupa2 si restul de ani in conditii normale de munca.El e pensionat pe caz de boala acum dar pensia ,nu stiu de ce, e foarte mica si as vrea sa stiu cand ar putea sa iasa la pensie normal pentru anii munciti?
Va multumesc.

1. Potrivit legislatiei actuale, legislatie conform careia barbatii nascuti dupa 01.04.1950 trebuie sa aiba varsta standard de pensionare de 65 de ani, tatal dvs. va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta dupa implinirea varstei de 58 de ani si 6 luni.
2. Reducerea varstei standard pentru perioada lucrata in grupe de munca este de 6 ani si 6 luni.
3. Tatal dvs. nu poate beneficia de pensie anticipata, intrucat ar trebui sa aiba un stagiu realizat cu 10 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta, varsta+grupa 2a HoriaC HoriaC Buna ziua. Scriu acest post in numele tatalui meu. Am citit \"Legea pensiilor 2008\" si nu am gasit nici o referire la grupa 2a, ci doar condii de munca ... (vezi toată discuția)