avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna seara,

As dori sa va intreb:
Daca intr-o familie,fara copii , sotia decedeaza.Ea are trei frati si parintii decedati.
Ulterior,moare si sotul.Acesta are de asemenea parintii decedati si nu are nici frati.
CUM SE IMPARTE AVEREA RAMASA ?
Nu exista testament intre cei doi soti.
Cu mare respect,Petrica Leah
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:46, 19 Ianuarie 2013
Jumatatea sotiei ramane fratilor ei si mostenitorilor sotului. Jumatatea sotului se duce la mostenitorii lui. Mostenirea de pe urma sotului se duce la unchi matusi sau saca sunt decedati acestia la veri. Daca nu are rude apropiate se duce la stat.
Mostenirea sotiei, in care intra bunurile ei proprii (in intregul lor) + cota ei parte (jumatate) din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei, merge la

- sotul supravituitor care culege 1/2 din mostenire (cota succesorala a sotului supravietuitor in concurs cu colateralii privilegiati este de 1/2 din mostenire).
- si fratii sotiei care culeg restul de 1/2 din mostenire (deimpartit la numarul fratilor).


ATAT. Mostenitorii sotului nu vin la mostenirea sotiei pentru ca ei nu sunt rude cu sotia din speta. Dar primesc INDIRECT ceva din averea acesteia ca urmare a mortii ulterioare a rudei lor (= sotul din speta).

Mostenirea sotului, in care intra bunurile lui proprii + cota lui parte (jumatate) din bunurile comune + ce a mostenit de la sotie merge la

- rudele lui.
In lipsa descendentilor, a ascendentilor privilegiati (parintii) si a colateralilor privilegiati (frati, surori, nepotri de frate/sora) vin la mostenire rudele colaterale pana la gradul IV inclusiv (verii primari sunt rude de gradul IV). Daca nu sunt mostenitori legali sau testamentari mostenirea este vacanta (revine comunei, orasului, municipiului, dupa caz).


Pentru a afla cat anume are un mostenitor dintr-un anume bun, trebuie duse calculele mai departe, raportand cota succesorala la intreg sau la partea mortului din bun.

Concret:
Daca sotul si sotia aveau o casa in comun (jumatate + jumatate) atunci, la moartea sotiei situatia sta astfel:

Sotul are deja jumatatea lui de casa si mai primeste prin mostenire jumatate (cota succesorala de 1/2) din jumatatea de casa a sotiei. In final el va avea 3/4 din casa. Iar fratii sotiei vor avea impreuna restul de 1/4 (jumatate din jumatatea de casa care a apartinut rudei lor).


Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)