Cu ceva ani in urma o firma din Cluj, ii vom spune X srl, a castigat in fata ICCSJ un proces cu Societatea Romanda de Radiodifuziune - ii vom spune SRD - prin care nu era obligata sa plateasca taxa radio. Din cate imi aduc aminte sentinta a fost publicata in MO.
Ulterior am facut adresa catre SRD prin care spuneam ca societatea mea ALFA SRL nu este obligata sa plateasca taxa radio, intrucat indeplinesc aceleasi conditii pe care le-a invocat X SRL, si care a avut castig de cauza.
nu am primit raspuns, in schimb am primit in continuare proforme si instiintari de trimitere in instanta. nu am dat curs la nimic, nu am platit nimic, nu m-a chemat nimeni in instanta. deocamdata.
cineva mi-a spus ca SRD avea dreptate intrucat pt a beneficia de drepturile castigate in instanta de X SRL trebuia la randul meu sa dau in judecata SRD.
odata cu intrarea in vigoare a noului CPP, altcineva spunea ca o sentinta aplicata intrun caz individual se aplica la modul general: adica, in cazul de mai sus, SRD ar fi obligata sa nu mai solicite taxa radio de la societatile care indeplinesc conditiile in baza carora X SRL a fost scutita de taxa radio.
stiu ca nu am folosit termeni juridici, sper insa ca am fost inteles... si sa primesc un raspuns.
multumesc,
Nu sunt jurist,asa am inteles si eu,dar cred ca trebuie sa existe un proces castigat in fata SRD dupa intrarea in vigoare a noului cod.
Poate ne ajuta colegii juristi,ar fi foarte utile informatiile mai ales ca, asa cum a aratat utilizatorul se trimit in continuare somatii de plata a taxei.
În sistemul de drept din RO practica judiciară (jurisprudența) nu reprezintă izvor de drept, deci o hotărâre judecătorească nu poate constitui temei de drept pentru soluționarea unei situații juridice similare (spre deosebire de sistemul de drept anglo-saxon unde așa ceva este posibil).
Pe de altă parte, o hotărâre judecătorească este opozabilă doar părților din acel proces nu și terților.
Deci, societatea D-voastră trebuie să se judece cu SRD pentru a obține o nouă hotărâre judecătorească.
Bineînțeles că dacă situațiile sunt similare și soluția ar trebui să fie similară cu cea dată anterior. Puteți depune la dosar și o copie a acelei hotărâri deoarece instanța va putea să țină cont de soluția dată de ICCJ în contextul materialului probator administrat în cauza D-voastră.
Factura radiodifuziune
lylyan
Buna ziua
Am primit o factura de la Radiodifuziune azi cu perioda facturata din 07.2007 pana la 04.2010 si cu termen de plata 15 zile.
cum pot sa o resping. ... (vezi toată discuția)
Taxa radio si tv
fcamy
Buna ziua. Am o mare nelamurire si daca ma puteti ajuta, va multumesc din suflet.
Firma sotului meu are sediul social intr-un apartament, in baza unui ... (vezi toată discuția)