avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa radio si tv
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa radio si tv

Buna ziua. Am o mare nelamurire si daca ma puteti ajuta, va multumesc din suflet.

Firma sotului meu are sediul social intr-un apartament, in baza unui contract de comodat. Aparatamentul este al familiei mele. Intrebarea este: daca familia mea, in calitate de proprietar, plateste aceasta taxa de radio si tv, inclusa in factura de energie, de ce trebuie sa mai plateasca si firma ? Daca nu se foloseste de acest serviciu si nici macar nu are activitate la sediu ci la terti, avand ca obiect de activitate transport marfa.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: antonio1 , utilizator 11:49, 24 August 2009
Din cate stiu , nu se mai plateste taxa radio si de televiziune de catre persoanele juridice

Insa:
Art.11 Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune.
Art.12 Obligaţia de plată a taxei radio pentru toate persoanele juridice nu este condiţionată de deţinerea receptoarelor radio.
Art.13 Persoanele juridice se pot încadra într-una din următoarele categorii de plătitori:
persoane care nu au salariaţi;
persoane juridice care intră sub incidenţa dispoziţiilor art.103 din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
persoane juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine.
Pentru subunităţile fără personalitate juridică ale acestora (punctele de lucru) nu se plăteşte taxa pentru serviciu public de radiodifuziune
taxa radio -tv se plateste de orice persoana juridica cu sediul in Romania.
Valoarea acesteia difera de la microintreprindere(care intr-un fel a fost clasificata la aparitia HG977/2003)si societatile platitoare de profit.Ulterior categoria microntreprinderilor indeplinesc alte criterii, care nu stiu in ce masura pot fi luate in calcul.Cert este clar :toate sc platedc taxa!
daniela vorovenci a scris:

Din cate stiu , nu se mai plateste taxa radio si de televiziune de catre persoanele juridice

Insa:
Art.11 Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune.
Art.12 Obligaţia de plată a taxei radio pentru toate persoanele juridice nu este condiţionată de deţinerea receptoarelor radio.
Art.13 Persoanele juridice se pot încadra într-una din următoarele categorii de plătitori:
persoane care nu au salariaţi;
persoane juridice care intră sub incidenţa dispoziţiilor art.103 din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
persoane juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine.
Pentru subunităţile fără personalitate juridică ale acestora (punctele de lucru) nu se plăteşte taxa pentru serviciu public de radiodifuziune

Am urmarit cu deosebit interes toate interventiile de pe acest site privind injustetea perceperii taxei radio-TV in cazul microintreprinderilor care nedetinand receptoare de acest gen, nici nu beneficiaza de aceste servicii publice. Subiectul m-a interesat si ma intereseaza inca, deoarece si eu ma aflu in aceasta situatie si ma revolta faptul ca in continuare primesc pe adresa firmei (microintreprindere) facturi si somatii de plata cu amenintari de amenda si actionare in judecata din partea Studioului de Radiodifuziune Cluj, cu toate ca le-am adresat inca din 14.04.2009 o petitie (ramasa fara raspuns!), prin care solicitam stornarea ultimei facturi, pe motivul ca societatea mea(cu sediul social in propria-mi locuinta), nu detine receptoare radio-TV si ca urmare, nu beneficiaza de aceste servicii. In plus, am mentionat si faptul ca eu, in calitate de persoana fizica cu domiciliul la ceeasi adresa, platesc taxele respective odata cu factura la Electrica, cu toate ca nu detin niciun receptor radio! Am precizat si faptul îmi întemeiez cererea atât pe sentintele civile nr. 767/2008 (dosar 1428/33/2008) şi nr. 733/2008 (dosar 1426/33/2008) ale Curţii de Apel Cluj, cât şi pe decizia irevocabilă nr. 2103, din 9 aprilie 2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a decis anularea textului articolelor 3 al. 1 din HG nr. 977/2003 şi 978/2003.

Ma surprinde si ma revolta in acelasi timp ca Studioul de Radiodifuziune Cluj isi permite sa ignore pur si simplu deciziile irevocabile si definitive ale instantelor si ma gandesc ca poate doar faptul ca tupeul acestei institutii se datoreaza faptului ca decizia ICCJ nu au fost inca publicata in Monitorul Oficial, astfel incat anularea articolelor in discutie sa nu fie inca efectiva!?! Marea mea rugaminte la dumneavoastra este sa-mi spuneti daca decizia ICCJ a fost sau nu publicata in MO si daca da, in care numari si de la ce data isi face efectul.

Va multumesc anticipat pentru intelegere si sprijin.

Foarte bine punctat. Din cate stiu si eu decizia judecatoreasca exista, dar inca nimic publicat in monitorul oficial. In ultima d-voastra propozitie foarte clar se face o cerere la lamurirea acestui subiect. Vreau sa spun ca si eu am primit de curand o somatie de plata, mai precis pe la mijlocul lui august 2009, la care am sunat si am cerut factura proforma de care ei mentioneaza in somatie. Nu stiu de ce mi s-a facut o alta factura spunand ca vechea factura proforma nu mai exista, desigur noua factura cu o alta suma putin mai mare. Am amintit tot telefonic ca firma are mai putine luni de existenta decat se specifica in factura, si imediat mi-au eliberat o alta factura injumatatita.

Nu stiu ce sa spun, dar lipsa de profesionalism, trimiterea unei somatii prin posta fara preaviz de primire, lipsa facturii specificate in somatie, plus refacerea de doua ori a facturilor foarte usor, fara prea multe verificari in aceeasi, denota pentru mine o grabire a platii facute de catre firma, indiferent ce suma numai sa se faca virarea. Banuiesc ca se astepata sa mai stranga ceva bani pana la aparitia in monitorul oficial a sentintei judecatoresti. Sper ca sentinta sa se dea retroctiv tot asa cum a intrat si legea, si sa se returneze banii firmelor pagubite. Totusi raman si eu in deriva daca sa platesc sau nu, fiind in aceeasi situatie ca mai sus, doar firma declarata pe spatiu luat prin contract de comodat fara activitate la sediul declarat, activitatea fiind desfasurata doar pe teren. As vrea sa stiu si eu ce e de facut, cat de curand posibil, impotriva a inca unei hotii din partea statului catre societatile comerciale productive!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio - felicitari! traiasca avocata de la cluj! Dana Marin Dana Marin [b]Felicitari doamnei avocate de la Cluj ca ne-a salvat de cosmarul taxei radio![/b] De-abia azi am aflat, cautind subiectul pe Google. Eu am platit in ... (vezi toată discuția)
Sa facut dreptate!firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-tv Marian Turtoi Marian Turtoi I=D>n sfarsit s-a facut dreptate,comerciantii nu mai platesc biruri catre Societatea de stat (si la propriu si la figurat)TVR si RADIO.Sa vedem cine va ... (vezi toată discuția)
Taxa radio barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Ma poate ajuta cineva spunindu-mi daca [b]taxa radio [/b]este obligatorie! Pentru ca am vazut ,ca nu toate firmele sint somate s-o plateasca.Firma mea de ... (vezi toată discuția)