avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Necesitatea medierii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Necesitatea medierii

A s avea si eu o intrebare: doresc sa dau in judecata Electrocentrale pentru ca conductele acestei societatii imi traverseaza beciul si nu pot sa il folosesc , intentionez sa le cer chirie pentru conductele care imi traverseaza beciul si doresc sa stiu daca este necesar inainte saparcurg procedura medierii.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:23, 21 Ianuarie 2013
Potrivit Legii, in toate tipurile de litigii unde legea nu prevede altfel, partile vor trebui sa parcurga o prima sedinta de mediere in urma careia, potrivit informatiilor dobandite, vor putea analiza beneficiile parcurgerii procedurii propriu-zise a medierii si vor fi in masura sa ia decizii in cunostinta de cauza.

In urma acestei sedinte, mediatorul va elibera procesul-verbal de informare ce va contine decizia partilor cu privire la continuarea procedurii de mediere. Obligativitatea de a prezenta instantei dovada parcurgerii sedintei de informare – procesul-verbal intocmit de mediator - se va aplica dupa 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii de modificare, probabil incepand cu luna ianuarie a anului viitor.

Pentru cei ce refuza participarea la aceste sedinte de informare, instanta va stabili o sanctiune conform art. 182 alin. (1) pct. 1 lit. e) din Codul de procedura civila.

Incepand cu 1 octombrie 2012, vor intra in vigoare dispozitiile Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator (asa cum a fost modificata si completata prin legea 115/2012) prin care se instituie obligativitatea informarii cu privire la mediere pentru fiecare persoana (fizica sau juridica) ce-si propune deschiderea unui proces judiciar in anumite domenii expres prevazute de lege. Aceeasi obligativitate este prevazuta si pentru partile ce se afla deja cu o cauza pe rolul instantelor de judecata.

In acest sens, partile sunt tinute sa parcurga o sedinta de informare cu privire la mediere.

Instantele sunt si ele tinute sa ceara, tuturor partilor din dosar, dovada parcurgerii acestei sedinte de informare. Aceasta obligativitate a solicitarii, respectiv prezentarii dovezii se va aplica incepand cu luna ianuarie 2013.

In vederea asigurarii acestei informari a tuturor partilor din dosar, mediatorul va parcurge anumite etape specifice medierii, in functie de fiecare cauza in parte. In acest sens, prin lege se instituie o procedura flexibila, ce permite mediatorului sa aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere (cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare) pentru a raspunde cat mai bine nevoilor celor ce i se adreseaza.

Prin urmare, incepand cu 1 octombrie, orice persoana care are un proces pe rol sau care doreste sa introduca o actiune in instanta, in domeniile anume prevazute de lege, va fi indrumata catre mediator, fara a avea posibilitatea de a refuza informarea.

Este necesar ca anterior oricarui demers sa notificati oficial operatorul in cauza despre pretentiile dvs
Stati la bloc sau la casa? Beciul este construit in mod legal sau l-ati improvizat d-voastra?
Daca locuiti in imobil de locuit in comun,beciul ,de regula are statut de parte comuna respectiv nu poate reprezenta bunul proprietate al proprietarilor,care nu pot ridica pretentii asupra instalatiilor din subsolul tehnic
Daca imobilul de locuit in comun nu detine din proiectul tehnic spatii special amenajate si compartimentate cu destinatia de boxa,utilizarea acestor spatii se poate realiza numai cu acordul asociatiei de proprietari eventual prin incheierea de contract de locatiune sau concesionare pe diferite perioade de timp

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenajare beci bloc pmeli pmeli Daca vreau sa amenajez in beciul blocului o boxa pentru mine am nevoie de caordul vecinilor? (vezi toată discuția)
Vreau si eu boxa in beci !!! salajanradu salajanradu In urma cu 2 ani, am cumparat apartamentul in care locuim, impreuna cu acea cota-parte indiviza. In subsolul blocului, vecinii si-au inchis anumite ... (vezi toată discuția)
Cum putem obține o boxă? adrianayu adrianayu cum pot obține o boxa la subsolul blocului ??!? mi s a spus de către presedinata asociație ca eu noua in bloc si nu am fost prezenta in momentul ... (vezi toată discuția)