Potrivit Legii, in toate tipurile de litigii unde legea nu prevede altfel, partile vor trebui sa parcurga o prima sedinta de mediere in urma careia, potrivit informatiilor dobandite, vor putea analiza beneficiile parcurgerii procedurii propriu-zise a medierii si vor fi in masura sa ia decizii in cunostinta de cauza.
In urma acestei sedinte, mediatorul va elibera procesul-verbal de informare ce va contine decizia partilor cu privire la continuarea procedurii de mediere. Obligativitatea de a prezenta instantei dovada parcurgerii sedintei de informare – procesul-verbal intocmit de mediator - se va aplica dupa 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii de modificare, probabil incepand cu luna ianuarie a anului viitor.
Pentru cei ce refuza participarea la aceste sedinte de informare, instanta va stabili o sanctiune conform art. 182 alin. (1) pct. 1 lit. e) din Codul de procedura civila.
Incepand cu 1 octombrie 2012, vor intra in vigoare dispozitiile Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator (asa cum a fost modificata si completata prin legea 115/2012) prin care se instituie obligativitatea informarii cu privire la mediere pentru fiecare persoana (fizica sau juridica) ce-si propune deschiderea unui proces judiciar in anumite domenii expres prevazute de lege. Aceeasi obligativitate este prevazuta si pentru partile ce se afla deja cu o cauza pe rolul instantelor de judecata.
In acest sens, partile sunt tinute sa parcurga o sedinta de informare cu privire la mediere.
Instantele sunt si ele tinute sa ceara, tuturor partilor din dosar, dovada parcurgerii acestei sedinte de informare. Aceasta obligativitate a solicitarii, respectiv prezentarii dovezii se va aplica incepand cu luna ianuarie 2013.
In vederea asigurarii acestei informari a tuturor partilor din dosar, mediatorul va parcurge anumite etape specifice medierii, in functie de fiecare cauza in parte. In acest sens, prin lege se instituie o procedura flexibila, ce permite mediatorului sa aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere (cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare) pentru a raspunde cat mai bine nevoilor celor ce i se adreseaza.
Prin urmare, incepand cu 1 octombrie, orice persoana care are un proces pe rol sau care doreste sa introduca o actiune in instanta, in domeniile anume prevazute de lege, va fi indrumata catre mediator, fara a avea posibilitatea de a refuza informarea.
~ final discuție ~