avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna.sunt intr-o situatie destul de penibila dupa o casnicie de 20,in care sotul s-a ocupat cu jocurile de noroc si nu a contribuit financiar in familie,am plecat la fratele meu in italia,pt o problema de sanatate.Ne mai putand sa-l sustin financiar el ameninta ca-mi da foc la haine si nu mai sunt primita in casa si aduce pe altcineva inlocul meu.Eu nu vreau decat sa-mi dea lucrurile mele si sa-mi plateasca munca de 20de ani in casa lui.in cazul meu un divort e cea mai buna solutie sunt somata sa-i trimit bani,iar momentan nu am de unde avem si un copil caruia trebuie sa-i trimit ca e la scolala,el nu-i da nimic.Cum trebuie sa procedez in cazul unui divort si daca am vreo sansa sa recuperez ceva dintr-o casnicie de 20de ani,casa unde am locuit e pe numele socrilor.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:16, 21 Ianuarie 2013
doar dupa ce este definitiva hotararea de divort puteti formula o cerere de partaj. chiar daca casa apartine socrilor si va ramane in proprietatea sotului, dv aveti dreptul la 50% din bunurile dobandite in timpul casatoriei(celelalte bunuri), sau un procent mai mare daca dovediti o contributie mai consistenta.
Copilul cati ani are si cu cine locuieste ?
La ce va referiti cand ziceti "sa-mi plateasca munca de 20de ani in casa lui " , la bunurile din casa, imbunatatiri aduse bunului, munca in gospodarie?
Bunurile din casa cumparate in timpul casatoriei le puteti imparti de buna voie sau in instanta, pt imbunatatirile aduse bunului, pe socrii sau pe mostenitorii acestora trebuie sa-i chemati in judecata.

Daca veti divorta din vina exclusiva a sotului ptteti solicita plati compensatorii sau despagubiri

Art. 390. -
(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită
(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani
(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389. Stabilirea prestației compensatorii

Art. 391. -
(1) Prestația compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei
(2) La stabilirea prestației compensatorii se ține seama atât de resursele soțului care o solicită, cât și de mijloacele celuilalt soț din momentul divorțului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum și de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta și starea de sănătate a soților, contribuția la creșterea copiilor minori pe care a avut-o și urmează să o aibă fiecare soț, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfășura o activitate producătoare de venituri și altele asemenea. Forma prestației compensatorii

Art. 392. -
(1) Prestația compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparțin debitorului
(2) Renta poate fi stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă de bani determinată
(3) Renta și uzufructul se pot constitui pe toată durata vieții celui care solicită prestația compensatorie sau pentru o perioadă mai scurtă, care se stabilește prin hotărârea de divorț

Art. 388. - Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri dupa divort LUCY04 LUCY04 Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)
Divort in noul cod civil mlaap mlaap buna ziua, Am citit in nou cod civil ca prestatia compensatorie se poate acorda de catre instanta doar dupa o casatorie de 20 ani. Eu am o casnicie care a ... (vezi toată discuția)
Divort miroiuioana miroiuioana daca sotul are casa mostenita dobandita in timpul casatoriei, in urma divortului eu si copilul ,(pentru ca nu avem unde ne duce) putem solicita sa ramanem ... (vezi toată discuția)