avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... amnistie - infractiuni rutiere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

amnistie - infractiuni rutiere

Daca cineva e judecat pentru o infractiune rutiera si apoi apare o lege de amnistie (un senator urmeaza sa propuna o dubla amnistie, una anul acesta, una anul viitor), procesul se opreste si nu ii mai e anulat permisul de conducere, nu-i asa?

Daca cineva e condamnat definitiv pentru aceeasi infractiune si permisul se anuleaza, apoi apare o lege de amnistie, se anuleaza si anularea permisului de conducere?

Amnistia e valabila si pentru cei care sunt judecati, si pentru cei care sunt condamnati, si pentru cei care au facut infractiuni amnistiate inainte de aparitia legii de amnistie (chiar daca urmarirea penala incepe ulterior)?
Cel mai recent răspuns: ContSters224507 , utilizator 11:28, 22 Ianuarie 2013
Nu este suficient să se propună un proiect de lege , ci este necesară adoptarea lui, pentru a avea efecte.
Amnistia îşi produce efectele faţă de acele fapte comise anterior adoptării actului de clemenţă şi înlătură , în caz de condamnare, toate consecinţele condamnării, cu excepţia măsurilor de siguranţă.
Presupunand ca o astfel de lege ar fi adoptata, si s-ar face si pentru infractiuni rutiere, cineva caruia i-a fost anulat permisul, va primi inapoi respectivul permis? Anularea permisului stiu ca e o masura administrativa. Masurile de siguranta sunt cele ca interdictia de a intra intr-un oras, de a te apropia de cineva, obligarea la tratament medical etc.
Am gasit in Codul rutier cum se procedeaza.
Daca a intervenit amnistia permisul ramane anulat dar se poate da examen pentru obtinerea unui nou permis imediat, fara a se mai astepta un termen.

Art.116. - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramânerii definitive a unei hotarâri judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una din situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis auto elena_71e elena_71e Buna ziua!Am o ruda care este inculpat intr-un proces de vatamare corporala din culpa in accident de circulatie, victima a primit 56 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu suspendare ncalin ncalin am fost condamnat si as vrea sa stiu sigur cand pot sa redobandesc permisul? dupa un an sau cand se termina perioada de condamnare.#-o (vezi toată discuția)
Redobandire permis tenaham tenaham buna ziua. mi.a fost anulat permisu pe un an. pe 28 mai 2010 a trecut un an de la decizia definitiva. normal ar trebui sa dau examen acum sa.l redobandesc. ... (vezi toată discuția)