avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contributii pensii/sanatate profesii libere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contributii pensii/sanatate profesii libere

Buna ziua ,am si eu o dilema in legatura cu contributiile la sanatate si pensii in urmatorul caz:sunt angajata la o firma dar in acelasi timp imi exercit si profesia libera de expert cont.Ma intereseaza,daca sunt obligata sa platesc contributia de sanatate si cas si dupa venitul obtinut ca profesie libera,sau este optional (ca si angajat la firma respectiva platesc contributiile acestea Multumesc anticipat de lamuriri.
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
ionelamoro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 01:42, 12 Februarie 2009
Buna seara, am aceeasi dilema si eu, am aceeasi situatie, incerc sa ma lamuresc de
mult timp, si pana acum raspunsul e da.este si un proces in sensul asta, intrati pe siteul urban si asociatii.Un consultant fiscal m-a asigurat ca a citit undeva si sigur sunt scutiti cei deja asigurati, dar din pacate, nu a notat legea pe undeva dar, a promis ca mai cauta.
Referitor la asigurarile de sanatate, conform L95/2006:

Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1). (2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra: a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit; b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar; c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele d) indemnizaţiilor de şomaj; e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit; f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar. (21) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate. 3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri. ...

Prin urmare, daca sunteti angajata si sunteti inregistrata ca PFA pentru expert contabil, trebuie sa platiti sanatate pentru ambele venituri. Din cate stiu, contributia pentru pensie se plateste doar pentru venitul din salariu, iar daca doriti, puteti incheia un contract separat cu Casa de Pensii.

Laura
In primul rand multumesc pentru raspunsuri,in ceea ce priveste contributia la cas am aflat si eu ca este optionala in acest caz dupa o convorbire cu cineva de la Casa Jud de Pensii B-ta.O zi buna.
cas-ul da, sanatatea, este obligatorie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 82/2010 in mo 638/10 septenbrie 2010 Alexandru Suteu Alexandru Suteu S-a modificat OUG 58/2010 . F important a fost eliminata litera f) de la Art.7, pct.2.1. din CF (vezi toată discuția)
Pfa traducator autorizat- contributii paulapopescu paulapopescu Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii (in afara de impozit) am de platit, in urma modificarilor legislative, ca traducator autorizat- PFA. Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre profesie liberala si persoana fizica autorizata Mainerici  Ctin Mainerici Ctin care este diferenta intre desf activitati ca profesie liberala sau ca pfa (vezi toată discuția)