avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii ajutoare materiale oferite angajatilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

ajutoare materiale oferite angajatilor

Va rog sa imi precizati daca se pot acorda ajutoare materiale ( in cazul institutiilor publice - primarie )pentru angajati care au suferit o interventie chirurgicala sau sufera de boli grave , avand in vedere ca , Contractul Colectiv de Munca a expirat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 22 Ianuarie 2013
Conform Legii 32/1994 actualizata, actiunea prin care o "persoana fizica sau juridica, ...transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar" se numeste mecenat.

Conform aceleiasi legi:
"Art. 3: (1) Persoanele fizice sau juridice din Romania nu pot efectua activitati de sponsorizare sau de mecenat din surse obtinute de la buget."

Prin urmare, o primarie poate acorda ajutoare materiale/financiare unui salariat daca dispune de venituri proprii, insa nu este obligata sa ofere astfel de ajutoare daca aceasta obligatie nu este prevazuta in nici un document oficial: contract colectiv de munca, contract individual de munca, regulament de ordine interioara s.a.m.d.
Buna ziua ,
Mulltumesc de raspuns , dar voiam sa stiu ( poate nu m-am exprimat eu bine ) dacă angajatorul poate acorda ajutor material , financiar, angajatilor care au suferit o interventie chirurgicala sau sufera de boli grave din fondul de salarii , ca şi ajutoarele de inmormantare .

Ajutorul de deces este prevazut de lege, se acorda obligatoriu si este suportat de buget. Adica angajatorul plateste ajutorul de deces salariatului in cauza (pentru el sau un membru al familiei), dar si-l recupereaza prin compensare cu datoriile pe care el (angajator) le are la randul lui la buget. Sper ca m-am exprimat pe intelesul dvs.
Ajutorul material nu este obligatoriu, in schimb ajutorul de deces da.
Deci ajutorul material pentru angajati in asemenea cazuri nu este prevazut in nicio lege , nu e obligatoriu . Multumesc .
Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite. Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederle contractului colectiv de munca, contractului individual de munca sau ale reg.intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor material angajat, impozitare mateiadriana mateiadriana Buna ziua, ajutorul material in caz de accident sau operatie dat salariatului de catre angajator se impoziteaza? (vezi toată discuția)
Suportare cheltuieli medicale de catre srl pt angajat ioana2685 ioana2685 SE POATE FACE ACT ADITIONAL LA UN CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA , PRIN CARE ANGAJATORUL SE OBLIGA SA SUPORTE CHELTUIELILE DE SPITALIZARE , CONSULTARE , ANALIZE, ... (vezi toată discuția)
Ajutoare- pentru aceste sume se retine cas ? mmanuela mmanuela pentru ajutorul de deces, ajutorul de nastere, si prima de instalare se retine cumva CAS 10.5% angajat si CAS angajator? (vezi toată discuția)