avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare capital social, asociati straini
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare capital social, asociati straini

Situatia este in felul urmator: in momentul de fata exista o societate rom. cu asociat unic (o soc. italiana). Se doreste cresterea numarului de asociati prin majorare de capital social. Acestia, de asemenea sunt fie persoane juridice italiene, fie persoane fizice italiene.
De retinut este ca practic ar fi imposibil ca varsarea banilor in contul societatii din tara sa fie realizata concomitent pentru ca asociatii sa detina numarul de parti sociale dorite.
Intrebarea mea este care ar fi modalitatea sugerata pentru o desfasurare oportuna a procedurii?
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
Alexandra_kwfro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 13:47, 22 Ianuarie 2013
Pentru dobandirea calitatii de asociat, toti cei care doresc sa majoreze capitalul trebuie sa faca dovada ca au depus in contul societatii suma la care s-au angajat. Dovada se face cu documente bancare sau cu chitanta si extras din registrul de casa daca sumele au fost incasate prin casieria societatii. Dupa inregistrarea mentiunii la Registrul Comertului acestia vor dobandi calitatea de asociati si detinatori legali ai partilor sociale rezultate in urma majorarii capitalului social.
Deci modalitatea este fie vireaza in contul societatii cu mentiunea "majorare capital social", fie plateste la casieria societatii primind in schimb chitanta.
Practica registrelor nu este unitara referitor la depunerea unei sume cu titlu de capital social la casieria societatii, daca nu se face dovada ca aceasta depunere se reflecta si in actele contabile ale societatii. Cetatenii straini pot sa imputerniceasca o persoana care sa depuna sumele cu titlu de capital precum sa si semneze actele de intrare in societate in calitate de asociati a cetatenilor straini. Pot sa dea o declaratie ca indeplinesc conditiile legii romane de a avea calitatea de asociat/administrator, ca nu au au fapte inscrise in cazierul fiscal in Romania si eventual specimenul de semnatura in Italia la un notar, urmand ca acestea sa fie traduse .
Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea insa o nelamurire... daca totalul capitalului social este suma X, si se doreste sa se ajunga la suma Y, este practic imposibil ca viitorii asociati sa depuna banii aferenti in contul societatii concomitent pentru a detine numarul de parti sociale dorit; deoarece banii depusi se vor aduna la suma initiala, iar asociatul va detine cota parte din totalul rezultat. Acest fapt influenteaza in vreun fel procedura sau numarul de parti sociale destinat fiecaruia dintre viitorii asociati va fi oricum patuit dupa inscrierea mentiunii la Registrul Comertului?
Suma destinata majorarii capitalului social se depune la data hotararii. Daca o persoana nu are banii nu dobandeste calitatea de asociat. Nu se pot dobandi parti sociale fara a se achita valoarea acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social JENIFER JENIFER La un srl administratorul si asociatul detin 50% fiecare parti sociale.S-au hotarat sa majoreze capitalul social cu 90.000 lei,fiecare creditand firma cu cate ... (vezi toată discuția)
Creditare sociatete de pers straina cornel_t12 cornel_t12 Buna seara, Va rog sa imi spuneti in ce conditii poate o persoana fizica straina, nerezidenta in Romania sau UE, sa crediteze o societate comerciala Romana ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl mioaraclaudia mioaraclaudia ce acte imi sunt necesare pt.majorarea unui capital social la un srl?se doreste majorarea capitalului cu o parte din suma provenita din dividende iar o alta ... (vezi toată discuția)