avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... DECLARATIA 600 PT PFA-URI
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

DECLARATIA 600 PT PFA-URI

Buna ziua!
Am un pfa sistem real din 2009; am platit contributai la pensii pana in oct 2012 iar din noiembrie am fost angajat si in alta parte, deci pt lunile noiembr si dec nu am mai platit CAS pt pfa.
Depun decl 600 sau nu?(parerile sunt impartite)

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 14:26, 22 Ianuarie 2013
Buna ziua,

Potivit art.296^21, alineatul 2 din Codul fiscal, persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) - c), pct. II, III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, precum şi cele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la alin. (1).

Articolul 6, alineatul 1, punctul I, litera a) din Legea 263/2010(legea pensiilor) se refera la persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari.

In concluzie daca, desfasurati activitati pe baza de contract de munca, nu datorati contributie de asigurari sociale pentru activitatile desfasurate ca PFA si deci nu depuneti declaratia 600.

Numai bine,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie pensii avocati alinadrg81 alinadrg81 Buna ziua, Avocatii sunt obligati la plata contributiei datorate sistemului de pensii ?(nefiind integrati sistemului public de pensii) Multumesc! (vezi toată discuția)
Cas pensionari cu conventie civila puicuta puicuta am un pensionar cu conventie civila, nu stiu daca trebuie sa calculez CAS? In declaratia 112, nu ma lasa sa nu ii calculez, am incercat dar imi da eroare. (vezi toată discuția)
Taxare conventie civila ContSters122241 ContSters122241 Nu stiu cum sa interpretez aceste doua articole din codul fiscal: ART. 296^21 Contribuabili (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la ... (vezi toată discuția)