avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna neefectuat

Ca angajator, pot acorda concediul aferent anului 2011, in cursul anului 2013 ?
Codul muncii spune ca un concediu neefectuat in cursul anului poate fi efectuat in anul urmator. Daca nu este efectuat nici in anul urmator, ce se intampla ???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:44, 23 Ianuarie 2013
sabinna

Angajatorul incalca prevederile Codului Muncii neacordand concediul de odihna la care are dreptul orice angajat. Dar tot e bine ca se acorda si acum in 2013.
Ce faceti cu concediul din 2012 si 2013? Il acordati tot cu intarziere de 2 ani?

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
sabinna

DA, puteti acorda CO aferent anului 2011 in cursul anului 2013 .. insa asa ceva trebuia sa fie prevazut in re.intern sau in ccm aplicabil angajtorului.

Daca nu este efectuat in anul urmator, i se va putea face compensarea in bani la incetarea raportului de munca cu conditia ca acest lucru sa nu depaseasca termenul de prescriptie la dreptului la actiune in instanta (3 ani)
daca in 2012 nu s-a efectuat tot concediul de odihna de catre o persoana , salariatul fiind de acord sa efectueze restul in 2013 , in cazul unui control angajatorul poate fi amendat ca nu a acordat integral concediul salariatului in anul 2012 ?( Contabilitatea a insistat ca salariatul respectiv sa apara cu concediu pe anul 2012 motivand ca ar putea fi repercursiuni).
Multumesc!
Nu are cum sa fie sanctionat cu amenda pentru asa ceva ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu neefectuat ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea? de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum ... (vezi toată discuția)
Zile concediu odihna neefectuate 2011-posibilitate consumare in 2012? cove_adrian cove_adrian Buna ziua! Beneficiez de 21 de zile de concediu de odihna. Anul acesta mi-au ramas neefectuate un numar de 12. Exista posibilitatea legala de a le lua in ... (vezi toată discuția)
Am 10 zile de concediu pe 2011,mi se vor plati in 2012,s-au pot sa le iau si in 2012?? claudiughebauer claudiughebauer Este o data pana la care sunt obligat sa imi fac concediul ,le pierd daca nu am luat concediu???? (vezi toată discuția)