haideti sa va spun o povestioara de la sectia de politie. nu postez pentru ca am o neclaritate juridica, ci vreau sa impart cu voi o situatie aproape revoltatoare.
acum cateva zile, am fost la sectia de politie sa depun actele necesare pentru eliberarea certificatul de cazier judiciar(pentru permisul de conducere). completand cererea tip pentru emitere , a venit o femeie la vreo 40 de ani cam vanata la un ochi si un pic la obraz. cert este ca se vedea de la o posta ca nu este bine si ca a fost agresata.
s-a dus la biroul de relatii cu publicul si a inceput sa spuna problema cu care se confrunta. a fost directionata catre comandant. in incapere mai era un politist corpolent care, auzind o parte din poveste, intre in vorba cu doamna, intreband-o la randul lui ce problema are.
lasand la o parte atitudinea de om grosolan si superior, doamna i-a spus ca este in proces de partaj cu fostul sot si ca sunt separati in fapt, ea stand la sora ei. problema majora care constituia si motivul ptr care s-a dus la sectia de politie era ca sotul a inceput sa o urmareasca, ultima data luand-o la bataie pe strada, in fata blocului surorii. pe langa aceste fapte, amenintarile cu violenta fizica si cu moartea nu au lipsit.
cu mainile in san, marele-politist, inteligentul si luminatia sa zice: "grooohhh (un sunet pe nas, in sensul ca ce avea sa zica se subintelegea, iar persoana din fata ar fi trebuit sa dea dovada de mai multe inteligenta) pai ce sa-i faci? noi nu putem interveni intr-un proces de divort, doar cand o sa veniti cu hotararea judecatoreasca irevocabila o sa vedem ce putem face! pana atunci incercati sa il evitati".
acest lucru se intampla in bucuresti.
sincer am ramas tampit, cum soarta unei persoane poate sa depinda de astfel de oameni. ca om simplu te adresezi politiei, bineinteles, nu te gandesti la alte mijloace. mai este forta pumnului. totusi , cand vezi ca organul de politie te respinge, iti vei da seama ca nu ai ce sa faci.
daca legea penala statueaza ca pana si intre soti violul este incriminat, iar tot in codul penal au fost introduse agravantele legate de violenta in familie, iar politistul respectiv a tratat acest lucru cu indiferenta, nu vreau sa ma gandesc la celelalte fapte mai putin grave.
ma gandesc ca aceasta este o declinare in fapt a competentei catre nimeni!
tot la sectia respectiva de politie imi povestea o prietena ca i-au fost furate de la boxa de la subsol mai multe bunuri (flex, menghina, bunuri alimentare in valoare estimativa de 500 ron). aceasta s-a dus la sectia de politie. respectivii cu care a vorbit i-au spus ca din pacate nu pot interveni ptr ca nu au fonduri necesare. ( ?!?!?!?!?!?! ).
cand mi-a povestit, i-am recomandat sa intrebe de procurorul de la parchetul de pe langa judecatoria sectorului in care este situata sectia respectiva si sa spuna tot ce s-a intamplat; sau cel putin sa ameninte(legitim) politistii ca in cazul in care nu vor interveni se va adresa organului de urmarire penala - procurorul competent. s-a lasat pagubasa.
sunt asa de intors pe dos legat de aceste doua intamplari, mai ales de prima.X-(
nu spun care este sectia de politie, totusi cred ca aceste lucruri nu se intampla doar la aceasta sectie.
Adevarat. Padure fara uscaturi nu exista. Petenta trebuia sa tina cont de recomandarea primului politist,aceea de a merge la comandant. Nu mi se pare corecta interventia si motivarea acelui politist, care din punctul meu de vedere ar trebui sanctionat. La fel ,incorecta motivatia in celalalt caz. Ambele trebuie aduse la cunostinta conduceri,pentru a stirpi astfel de atitudini si conceptii. Astfel de oameni nu fac cinste institutiei. Ei trebuie indepartati din sistem.