avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj dupa 5 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj dupa 5 ani

buna ziua, in cazul unui proces de partaj inaintat dupa 5 ani de la pronuntarea divortului de catre un dintre parti care a parasit caminul conjugal si care a pierdut si copilul sunt sanse de castig/ si ce anume ? in cazul in care persoana care a intentat procesul de partaj are cereri de 100%, 70% din anumite bunuri mobilare si nu imobile poate pierde daca nu are documente sa-si sustina cauza decat martori dar cealalta parte poate sustine cu acte? cine plateste comisionul de 3% din valoarea bunurilor la sfarsit? cine castiga un partaj in general?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:05, 26 Ianuarie 2013

Stimata doamna,


Actiunea de partaj este una imprescriptibila.

Asadar, starea de coproprietate poate fi sistata oricand, printr-un act de partaj conventional sau pe cale judiciara, prin transarea unui proces avand ca obiect imparteala unui bun proprietate devalmasa, bun dobandit in timpul casatoriei.

Asadar, prin trecerea unei perioade de timp determinate dumneavoastra nu va pierdeti drepturile cu privire la imobilul comun.


Instanta de judecata va fi investita cu o actiunea avand ca obiect partajarea bunului delmas si stabilirea cotelor-parti din dreptul de proprietate.

Cotele -parti nu sunt individualizate, in mod abstract, ideal, matematic, numai bunul este fractionat, in materialitatea sa.


Instanta de judecata va stabili cotele parti din dreptul de proprietate tinand cont de contributia materiala a fiecaruia dintre soti, la plata pretului.

Dovada poate fi facuta cu orice mijloc de proba.
In cazul in care nu exista inscrisuri doveditoare, instanta de judecata va fi lamurita de alte probatorii, cum sunt inscrisurile , interogatoriile sau declaratiile de martor.

Va fi efectuata o expertiza tehnica imobiliara avand ca obiective identificarea imobilului litigios si stabilirea valorii de circulatie.

In mod obligatoriu, pretuind provizoriu imobilul dedus judecatii, veti suporta o taxa judiciara de 3 % , din valoarea estimativa a acestuia.

La imparteala, in afara aportului material avut la momentul dobandirii dreptului de proprietate, instanta de judecata va avea in vedere situatia locativa a partilor, imbunatatire aduse apartamentului, plata taxelor , a impozitelor.

Sigur ca este posibil sa fie avut in vedere interesul superior al copilului si sa se dispune atribuirea imobilului parintelui care se ocupa de cresterea si educarea acestuia, urmand a fi stabilita o sulta , o suma de bani reprezentand cota-parte stabilita din dreptul de proprietate.

In situatia in cazul in care bunul este comod partajabil in natura pot fi facute propuneri de lotizare, de catre un expert .

Cheltuielile de judecata urmeaza a fi compensate de catre instanta de judecata,retinand faptul ca partajarea bunului comun profita ambelor parti litigante, clarificand situatia unui bun comun , dobandit in timpul casatoriei.



Succes.
Taxa de timbru de cca 3 % se plateste inainte de cel ce cere partajul. La partaj se pleaca de la prezumtia ca fiecare are dreptul la 50 % din bunuri, cel ce doreste o cota mai mare trebuie sa dovedeasca ca intr-adevar a contribuit cu mult mai mult la achizitionarea bunului.
Daca paratul contesta fie valoarea apreciata a bunului, fie cota solicitata de reclamant, mai plateste si el 3 % din valoarea contestata.
Daca reclamantul castiga tot ce a cerut, paratul va plati si cheltuieli de judecata, daca instanta admite in parte cererea sa, cheltuielile se vor compensa.
Daca nu sunteti multumiti de judecata si veti actaca hotararea, se mai plateste taxa de timbru de 50% din cat s-a achitata prima data.

Cum doriti exact sa partajati?
Cel care a ramas in casa cu copilul are sanse mai mari sa i se atribuie casa in caz ca ambele parti vor imobilul in lotul sau. Cel care ramane cu casa trebuie sa-i plateasca sulta celuilalt pt cota sa, daca acesta stie ca nu poate, sa nu ceara casa ca se va ajunge la executare silita si pierde mult mai mult.
daca nicio parte nu poate achita sulta celuilalt, instanta va da un termen s-o vindeti si sa impartiti banii. Daca e vb de vanzare, puttei vinde impreuna de pe acum, nu trebuie sa mai apelati la instanta, daca ajungeti sa se vanda la licitatie, luati un pret f mic.

Este greu de spus cine castiga in general pentru ca in cazul expus de dvs. nu are nimic de-a face cu ceva general.

Exista mijloace de proba care se pot corobora sau nu si aprecierea acestora se face de instanta si in raport de apararile partilor.

Cine nu dovedeste ramane pe 50 %.
Cel care dovedeste poate obtine si 100% dar sunt cazuri extrem de rare acestea daca se prezinta la proces ambele parti si se apara.

Cine are acte poate avea castig de cauza dar nu este o regula absoluta.

Nu exista o formula castigatoare in astfel de cazuri.
Totul depinde de maiestria avocatului, de noroc si de greseala partii adverse fiind aspecte care trebuie in general sa fie cumulate.
GABRILELAA a scris:

in cazul in care persoana care a intentat procesul de partaj are cereri de 100%, 70% din anumite bunuri mobilare si nu imobile


Întrebarea era cu privire la bunuri mobile și nu la imobile.

În cazul bunurilor mobile în principiu regulile sunt la fel, în sensul că dovada se poate face cu orice mijloc de probă - de fapt va trebui să faceți proba faptului că acele bunuri erau ale D-voastră de dinainte de căsătorie, sau au fost moștenite, au fost primite ca donație sau că au fost cumpărate din banii proprii. Problema este că după 5 ani acestea au suferit o oarecare depreciere, deci nnu trebuie să vă așteptați să fie la fel ca atunci când le-ați lăsat în casă.

Taxa de 3% o veți plăti la introducerea cererii la o valoare pe care D-voastră o apreciați.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Mihaela Stefan Mihaela Stefan Buna ziua! Sunt in plin proces de divort, si va urma partajul. Am impreuna cu sotul meu doi copii, dintre care unul minor. Copiii raman la mine. Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar luminitacoman luminitacoman Buna seara, Anul trecut cumnata mea si-a vandut cotele parti fara a se face dezmembrarea si fara a ma anunta(cumnata sau vecinul care a cumparat). Acum ... (vezi toată discuția)