avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor deces

Buna ziua. Ajutor de deces si ajutor de inmormantare este unul si acelasi?Daca nu, se pot :(acorda ambele ajutoare si de catre cine?Decedatul a fost pensionar, a fost in intretinerea mea(fiica), iar eu lucrez intr-o institutie publica (primarie).Va multumesc, cu stima I.Georgescu
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:37, 23 Ianuarie 2013
Sunt notiuni diferite.

Ajutorul de deces se acorda de casa locala de pensii.

Ajutorul de inmormantare se acorda de angajator.

Legea 263/2010

Art. 121

In sistemul public de pensii, in afara pensiilor, se mai pot acorda, in conditiile prezentei legi, urmatoarele prestatii:

c) ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia.

CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ
UNIC LA NIVEL NAŢIONAL

ART.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor
beneficia şi de următoarele ajutoare:

d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul
unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Ajutor in caz de deces 18bubu 18bubu Neata!In cazul in care am doi angajati(frati) care-mi prezinta un certificat deces al mamei cui acord ajutorul: la amandoi sau unuia singur?multumesc (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bianca_tm bianca_tm In urma decesului tatalui meu din februarie 2010, nu am primit ajutorul de inmormantare de la angajator. Acum 2 luni am depus plangere la OPC Timisoara,, dar ... (vezi toată discuția)