avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avans din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avans din salariu

Buna ziua,

Am fost angajata la o companie in anul 2011, pe perioada determinata de 6 luni, din care prima luna si jumatate am fost plecata la training in alt oras. Pt aceasta perioada am primit un avans din salariu de 3.000 Ron. Ulterior mi s-au facut acte de decont pe bilete de tren, diurna etc. in total de aprox. 1.000 Ron. Nu mai lucrez din februarie 2012 la acea companie, iar luna aceasta, ianuarie 2013, m-au contacat sa le restitui diferenta de 2.000 Ron din acel avans, deoarece acum au constatat ca nu au reglat in nici un fel acea suma, retrageri treptate din salariu etc. Mentionez ca am incheiat colaborarea cu aceasta companie in momentul incetarii contractului (adica dupa cele 6 luni), semnand o lichidare pe "zero". Ce ar trebui sa fac eu in aceasta situatie? Sa scot din buzunar pe loc cei 2.000 Ron? Ce vina am eu ca angajat? Mai ales ca a trecut un an de zile ??
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 24 Ianuarie 2013
Chiar daca ati incetat c..i.m. se poate angaja raspunderea patrimoniala a dvs ... in acest sens, angajatorul poate constata ca ati incasat o suma nedatorata si apoi sa va solicite s-o restituiti.

Art. 256 C.mun.
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
...

art.258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul salariu gresit si restituirea diferentei tryme tryme Buna, Am incheiat colaborarea cu o companie pe 15noiembrie, ieri am primit ultimul salariu pe care l-am retras si cheltuit cu drag. Astazi am fost sunat de ... (vezi toată discuția)
Recuperare co necuvenit a unui salariat plecat din societate relyrely2010 relyrely2010 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: In urma controlului audit efectuat anul acesta,s-a constatat ca un salariat care s-a pensionat ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale bonaparte bonaparte am o intrebare : am demisionat de la firma x pe 31 martie , intre timp m-am angajat la o alta firma ; firma la care am lucrat pana pe 31 martie mi-a virat ... (vezi toată discuția)