avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata drepturilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata drepturilor salariale

am o intrebare : am demisionat de la firma x pe 31 martie , intre timp m-am angajat la o alta firma ; firma la care am lucrat pana pe 31 martie mi-a virat saptamana asta avansul in cont ( din greseala ) , eu incasand in luna aprilie drepturile salariale pe luna martie .
daca eu nu returnez banii la firma unde am lucrat pana pe 31 martie , ce mi se poate intampla ? pot sa fiu dat in judecata pentru nerestituirea banilor ??
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
bonaparte, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 16 Mai 2014
Drepturile salariale pe luna martie se vireaza la data stabilita in contractul de munca pe care l-ati avut, oricum dupa data de 1 aprilie, cand se calculeaza salariile tuturor angajatilor.
Daca nu ati fost platit dupa depunerea demisiei pentru munca depusa de dvs. in luna martie, atunci ati primit pe drept banii aferenti drepturilor salariale neachitate si nu trebuie sa restituiti nimic.
eu am incasat plata drepturilor salariale pe luna martie . pe luna aprilie nu am nici un drept salarial de primit de la ei dar totusi se pare ca ei nu m-au scos din evidenta angajatilor si mi-au virat avansul pe care ar fi trebuit sa il iau de la ei daca mai lucram la ei .
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
bonaparte, utilizator
Daca vi s-a virat suma de avans pe aprilie, aceasta reprezinta drepturi salariale necuvenite si trebuie sa o returnati. Ar fi mai bine sa o faceti de bunavoie, altfel veti putea fi actionat in judecata pentru acest lucru.
Pe urma, daca nu dati banii inapoi, suma poate fi imputata persoanei angajate care calculeaza avansurile si a gresit lasandu-va pe lista de plata. Moral nu e cinstit sa plateasca altcineva in locul dvs.

Codul muncii:

ART. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.

ART. 258
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.


Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
ana-cer, moderator
Sunteti sigur ca raportul dvs de munca a incetat la 31.03.2014 ? Ati primit decizia de incetare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bonuri de masa smeagull smeagull Buna ziua, angajatorul acorda bonuri de masa in avans. Un angajat demisionat, care primise bonuri in avans, a plecat fara sa isi faca lichidarea, si fara sa ... (vezi toată discuția)
Penalitati la drepturi salariale 100marian2011 100marian2011 In intervalul oct 2012 apr 2013, au fost incasate necuvenit anumite drepturi salariale in suma de 800 lei. La banii care trebuisc returnati (800)se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Modalitate de recuperare avans din salariu incasat necuvenit Isabela68 Isabela68 Ma poate lamuri cineva care este modalitatea de angajare a raspunderii patrimoniale atunci cand angajatul dupa ce a primit o suma cu titlu de avans salariu de ... (vezi toată discuția)