Buna ziua,
angajatorul acorda bonuri de masa in avans.
Un angajat demisionat, care primise bonuri in avans, a plecat fara sa isi faca lichidarea, si fara sa restituie bonurile in plus, primite in avans.
Ce poate face angajatorul sa recupereze aceste bonuri?
Multumesc.
Poate depune o cerere de chemare in judecata a fostului angajat in pretentii, solicitand contravaloarea tichetelor de masa nereturnate angajatorului si pe care nu le merita deoarece nu avea zilele necesare lucrate, astfel incat fostul angajat s-a imbogatit, pe aceasta cale, fara justa cauza, producand un prejudiciu angajatorului. ;)
Va multumesc.
Am uitat sa va spun ca respectivului fost angajat inca nu i s-a platit ultimul salariu, si una din variante era sa i se retina c/val lor din acest ultim salariu.
Cercetand aseara legislatia privind tichetele de masa, m-am convins ca este o alternativa legala.
Nu se pune problema de recuperat c/val a 10 bonuri de masa in instanta, e mai "mare daraua decat ocaua", mai ales ca fostul angajat a plecat in strainatate (ca mai toti din constructii...), si deci vom ajunge in faza de luat ... boii de la bicicleta, dupa proces.
Nu puteti retine sume din salariul neridicat al fostului salariat decat cu acordul acestuia. In caz contrar, angajatorul este obligat a achita toate sumele datorate cu titlu de drepturi salariale si abia apoi sa il actioneze in judecata pe angajat pentru recuperarea prejudiciului creat prin nerestituirea tichetelor de masa nemeritate.
Doar angajatorul poate alege varianta cea mai putin costisitoare in cazul in care salariatul nu este de acord cu compensarea valorii tichetelor de masa cu parte din salariul neridicat, respectiv:
- renunta la aceste sume si "uită" toata povestea, trecand-o pe costuri;
- introduce actiune in pretentii impotriva fostului angajat pentru prejudiciul creat acestuia, prejudiciu constand in contravaloarea tichetelor de masa. ;)
Indraznesc sa va contrazic, pe urmatoarea baza:
Norma din 14/01/1999 de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa:
Art. 11
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, ...
b) beneficiaza de zile libere platite,...
c) .. sunt delegati sau detasati ....
d) ... sunt absenti de la locul de munca ....
Art. 15
Numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.
Art. 16
Se interzice salariatului:(...)
d) utilizarea unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 11. Contravaloarea tichetelor de masa utilizate in plus, inclusiv costul imprimatelor acestora, se recupereaza de catre angajator din drepturile salariale cuvenite salariatilor respectivi pentru munca prestata in luna in care tichetele de masa au fost utilizate.
Stiu ca retineriel salariale cu titlu de daune cauzate angajatorului sunt interzise in mod expres de legea generala, codul muncii.
Cum insa lege de mai sus este o lege speciala in raport cu c. muncii, cred ca aceasta din urma este aplicabila, instituind o exceptie de la regula (singura posibilitate de retinere prevazuta in legislatie, din cate stiu eu pana acum.
Tichete masa
sonder
Buna Ziua
Art.9 din L142/1998 privind tichetele de masa,prevede ca ""Salariatul are obligaţia sa restituie angajatorului, la finele fiecărei
luni, precum ... (vezi toată discuția)