avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si postnatal !
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si postnatal !

Buna ziua! Am si eu o nelamurire: in prima luna de prenatal am primit am primit un salariu mai mare decat in a doua luna (o mare diferenta) si dupa ce i-am intrebat pe cei din contabilitate despre acest lucru, raspunsul lor a fost ca: in prima luna (ex: noiembrie) au fost mai multe zile lucratoare decat in a doua(ex. decembrie).Ce legatura au zilele lucratoare din prima mea luna de prenatal din moment ce ar trebuii sa se faca media salariilor brute pe ultimele 6 luni? Este corect sa-mi fie calculat salariul in functie de zilele lucratoare ale lunilor in care eu sunt(am fost) in concediu prenatal?
Daca ''Da, este corect calculat!'': atunci nu cred ca media ultimelor 6 luni poate fi atat de mult influentata de 1-3 zile diferenta de la o luna la alta, din moment ce diferenta de la un salariu la celalalt a fost de aproximativ 450RON.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns de la dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:34, 24 Ianuarie 2013
1. Indemnizatia pentru concediul medical (inclusiv pentru concediul de maternitate) se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediul de maternitate;
- rezultatul se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul pentru concediu medical (Mzbc);
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul medical (Izcm).
- Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate (cele 126 de zile).
- in fiecare luna se inmulteste Izcm cu numatul de zile lucratoare ale lunii si se obtine indemnizatia pe luna respectiva.

2. De aici reiese ca indemnizatia pentru concediul de maternitate nu este aceeasi in fiecare luna ci difera in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii.

3. Intrebati la contabilitate sa va spuna care este Mzbc (si va puteti calcula si dvs. indemnizatia lunara) si de ce este asa o mare diferenta (poate au dreptate cei de la contabilitate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu prenatal- formula calcul luisa19 luisa19 Buna ziua, va rog , daca se poate, sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza ind.pt concediu prenatal/lauzie..eu am avut un salar brut de 1230 in ultimele 12 ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? anelesenad anelesenad Buna ziua, Ma intereseaza cum se calculeaza salariul pe perioada concediului pre si postnatal. (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate se calculeaza din salariul brut? missy999 missy999 Va rog frumos sa imi spuneti daca concediul de maternitate se calculeaza din salariul brut si ce suma imi revine daca am salariul brut de 1253 roni? Am nascut ... (vezi toată discuția)