avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minori

salut...prietena mea a divortat anul trecut de fostul sot cei doi avand impreuna o fetita. A pierdut procesul iar minorei i sa stabilit domiciliul la fostul sot...nespecificand in hotarare ore de vizita sau legaturi personale (zile in care fata ar sta acasa la ea) dar au scris asa: ,,exercitarea autoritatii parintesti sa se realizeze de catre ambii parinti''. Acum intrebarea mea este: are dreptul sa ia fata la ea acasa sau trebuie s faca alta chemare in tribunal pt orele de vizita si zilele de legaturi personale?...multumesc.
Cel mai recent răspuns: yuly_pusa , utilizator 15:54, 25 Ianuarie 2013
da poate sa se vada cu minora si fara hotarare daca tatal este de acord, daca nu ,trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru stabilire program de vizita minor .
Regula este ca autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre ambii parinti, adica amandoi trebuie sa decida cand este vorba de decizii importante din viata copilului(educatie, sanatate etc)
Legaturile personale se acorda in conditiile unui program de vizita, daca se solicita acest lucru. Posibil ca ea sa fi cerut incredintarea minorei, astfel incat nu a solicitat in subsidiar si acordarea unui program de vizita,deoarece nu a anticipat posibilitatea admiterii cererii sotului.

Trebuie sa inainteze o actiune la judecatorie pentru stabilirea unui program de vizita a copilului. I
Daca s-au schimbat conditiile avute in vedere de instanta la luarea respectivei decizii, poate solicita ca domiciliul copilului sa fie stabilit la ea.
Buna seara!

Intr-adevar, acest concept de exercitare a autoritatii parintesti in comun presupune accesul nestingherit al oricaruia dintre parinti la cresterea si educarea minorului. In acelasi timp, este nevoie ca ambii parinti sa colaboreze in acest sens.

Daca nu se poate ajunge la un consens, se poate intenta o actiune in instanta pentru a se stabili un program de vizitare, ce va trebui respectat.

Numai bine!
multumesc pt sfaturi...trebuie sa vb numai cu un avocat sau se poate face o cerere pe care o depun la judecatorie?(pt programul de vizite si legaturi personale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acord cu copil minor florentanecsoi florentanecsoi Sunt in divort de comun acord cu sotul,in care am cerut incredintarea minorei mamei spre crestere si educare,stabilirea minorei la domicililu meu,exercitarea ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autoritatii in comun/plan parental/hotarare judecatoreasca Milady09 Milady09 Dupa vreo 6 luni de chin, azi razboiul meu a luat sfarsit. Consider ca puteam sa nu ajungem parti intr-o lupta de orgolii, daca tatal copilului ar fi fost ... (vezi toată discuția)