avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de comun acord

Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ramane in custodia mea fara nici o problema din partea lui .Deci suntem amandoi foarte ok si vrem ca divortul sa se pronunte cat mai repde . Eu locuiesc in sectorul 3 ,el numai locuieste aici insa buletinul il are tot pe adresa .Tinand cont de faptul ca ne-am casatorit la primaria sectorului 1 ,unde trebuie sa ne adresam?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:32, 18 Mai 2012
Mergeti la orice notar in Bucuresti daca va intelegeti pe absolut toate aspectele legate de numele pe care il veti purta, custodia comuna a minorei, programul de vizitare a acesteia de catre tata, plata pensiei de intretinere.
Daca exista neintelegeri mergeti la instanta Judecatoria Sector 3, ultimul domiciliu comun al sotilor.
In legatura cu custodia va fi doar a mea ,adica eu una asa vreau ...partea asta nu am discutat-o exact doar faptul ca fata va sta cu mine ...deci presupun ca e clar ca voi avea custodie deplina ,el intentioneaza sa plece din tara . Si se poate ocupa un notar de asta? Aveti idee cam care ar fi costurile? Si cam cat ar dura ?
Nu stiu cat este de clar de vreme ce nu ati lamurit in concret situatia minorei.
Divortului pe cale notariala presupune conventia partilor asupra tuturor aspectelor ce tin de divort, numele ce il veti purta dupa divort, pensia de intretinere in favoarea minorei, stabilirea locuintei minorei, autoritatea parinteasca si programul de vizita al minorei ( daca optati pentru stabilirea unui program).
Astfel, cu ocazia divortului locuinta minorei poate fi stabilita la dvs., iar autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de catre dvs. sau sa fie exercitata de ambii parinti.
Divortul pe cale notariala presupune prezenta sotilor in fata notarului public de 2 ori.
Prima data la depunerea actelor si inca o data dupa un termen de 30 de zile de la depunerea actelor.
Costurile le puteti afla personal, ele fiind diferite de la un notar la altul.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Sub noua lege ambii parinti exercita in comun autoritatea parinteasca si numai instanta poate hotari altfel, pt motive temeinice.
Dupa parerea mea veti divorta in instanta daca dvs vreti sa exercitati singura autoritatea parinteasca. Chiar daca sunteti de acord cu sotul privind si acest aspect, notarul nu se poate pronunta ca e in interesul minorului ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca.

art 375
(2) Divorțul prin acordul soților poate fi constatat de notarul public și în cazul în care există copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, dacă soții convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5)

(5) (...)Dacă soții nu se înțeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorț ori, în cazul prevăzut la art. 375 alin. (2), asupra exercitării în comun a drepturilor părintești, ofițerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziție de respingere a cererii de divorț și îndrumă soții să se adreseze instanței de judecată, potrivit prevederilor art. 374
Aaa deci in fata notarului nu am cum sa cer custodie unica nici daca el e de acord sa mi-o dea? Si in caz ca obtin custodie unica...in viitor pentru iesire din tara cu copilul ,voi mai avea nevoie de semnatura lui?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
elushk, utilizator

Alte discuții în legătură

Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)
Copil minor ContSters166822 ContSters166822 Buna ziua, sunt in situatia in de: mama data din casa cu un copil de o luna, si inaintare divort de catre sot la notar.In aceste conditii ma sfatuiti sa merg ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin acord baubau1608 baubau1608 Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri si as dori cateva explicatii de la oameni de specialitate. Eu si sotul meu ne vom desparti. Suntem parinti, motiv ... (vezi toată discuția)