avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua. As dori sa stiu daca nu mi-au fost platite contributiile la stat pe o perioada de cateva luni (chiar un an) si firma este in insolventa de 3 luni, pot sa-mi dau demisia fara preaviz invocand art. 81 al.8 din Codul muncii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 09:11, 25 Ianuarie 2013
art.81
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Angajatorul nu se obliga prin CIM sa plateasca contributiile la bugetul de stat, BASS..Dar daca tot e in insolventa firma, si doriti sa parasiti corabia, puteti incerca incetarea CIM cu acordul partilor.Asa nu este necesar respectarea perioadei de preaviz.:)
@ lorelai_w

Da, puteti demisiona fara preaviz in cazul mentionat de dvs ... textul art.81 alin.8 C.mun va da aceasta posibilitate.
Obligatia de achita contributiile si taxele la stat este inserata si in c.i.m., dar mai ales si in Codul Muncii.

Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
....
Eu n-am asa ceva in CIM:((

4. Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) să acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din lege;
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c) să informeze salariatul asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de
muncă;
d) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
e) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului;
f). sa evalueze salariatul numai dupa obiectivele de performanță individuale impuse, precum și dupa criteriile de evaluare a realizării acestora
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
ela david, utilizator
Marea majoritate a angajatorilor folosesc modelul cadru ... insa acesta poate fi modificat.
De ce ar modifica angajatorul modelul-cadru in defavoarea lui?:)

Alte discuții în legătură

Demisie art. 81, alin 8 Eugen C Eugen C Buna ziua, Daca angajatorul nu a achitat contributiile individuale retinute catre bugetul de stat pot invoca acest motiv pentru a demisiona conform art 81, ... (vezi toată discuția)
Contract adriandany adriandany buna ziua lucrez la o firma de paza si securitate .. ei nu si au respectat contractul individual de munca . nau dat salarile se poate trimite o notificare ... (vezi toată discuția)
Demisie contract de munca conventie cu statul Nena05 Nena05 Buna ziua. Am fost angajata prin conventie cu statul, am aflat ca timp de 8 luni angajatorul nu a platit nicio contributie catre stat : CASS, CAS, FS. Doresc ... (vezi toată discuția)