avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare Serviciul de incalzire public
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare Serviciul de incalzire public

Buna seara,
as vrea sa ma lamuriti intr-o problema aparuta pe scara blocului unde locuiesc, daca se poate.Scara pe care locuiesc pot spune ca este o scara cu probleme, cu multi datornici.Am stat fara apa calda mai mult de jumatate de an din cauza datornicilor care nu au platit si cei de la firma care furnizeaza apa si restul serviciilor au oprit apa.Apropiindu-se iarna si in situatia in care urma sa nu avem caldura am facut cerere de debransare catre firmaSC DALKIA , cerere care ne-a fost respinsa de vreo 3 ori. Am fost la primarie si la toate institutiile statului care se ocupa de termoficare si acestia ne-au dat acordul verbal de a ne pune centrale termince de apartament.NOI,4 apartamente ne-am montat centrale ,fara acordul SC DALKIA si acum administratia ne obliga sa platim si caldura de la DALKIA, caldura ce noi nu o primim ,deoarece ne-am debransat . Am vrea sa stim daca exista vreo lege, ceva care sa ne oblige sa platim caldura ce nu o avem( restul apartamentelor au caldura de la DALKIA), DE VREME CE NOI AVEM SEPARATIE DE GAZE si centrale termice de apartament. Sper ca ati inteles cate ceva din relatarea mea... si ne-ati fi de mare ajutor cu un raspuns. Va multumim!
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 17:17, 28 Ianuarie 2013
LEGE nr. 325 din 14 iulie 2006

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 651 din 27 iulie 2006
SECŢIUNEA a 5-a
Protecţia utilizatorului de energie termica
ART. 30
(1) Debransarea totală a instalaţiilor interioare de
încălzire şi/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator
tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin
hotărârea adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor
şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile
înainte de debransare.
(2) Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un
condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii
cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala, cat
şi pe verticala;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin
hotărârea adunării generale, asupra intentiei de realizare a unui
sistem individual de încălzire;

c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea
de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(3) Debransarea unui utilizator de energie termica, altul
decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea
operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30
de zile înainte.
(4) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) nu
se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) se
efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de
furnizor,
în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării,
după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea
condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debransare se suporta de
către solicitant.

Parcurgand normele in vigoare,urmeaza sa retineti ca dvs nu ati parcurs nici o etapa si nu puteti face dovada temeniciei si legalitatii interventiei montarii CT,deorece nu detineti acordul scirs al adunarii generale,nu detineti acordul scris din partea furnizorului de utilitati
La momentul montarii CT ati anuntat oficial asociatia de proprietari de refuzul dvs de a mai beneficia de utilitati din sistemul centralizat ?
Aspectul ca dvs ati inteles sa va imbunatatiti confortul termic din proprietate constituie interesul dvs
Pentru a putea beneficia de eventualele facilitati la calcul costurilor cu incalzirea era necesar sa parcurgeti etapele si procedura prevazuta in norma mentionata
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
elga50, moderator
imi cer scuze... am uitat sa mentionez.... noi am urmat toti pasii, am anuntat si asociatioa si furnizorul.
1-Pentru raspuns la obiect ,pentru coerenta discutiei,se impune ca prezentarea datelor sa fie de la inceput concreta si corecta
2-
Am fost la primarie si la toate institutiile statului care se ocupa de termoficare si acestia ne-au dat acordul verbal de a ne pune centrale termice de apartament.

Mai mult
am facut cerere de debransare catre firmaSC DALKIA , cerere care ne-a fost respinsa de vreo 3 ori

Acordul verbal nu inlocueste documentele legal incheiate
Daca cererea adresata furnizorului de servicii a fost respinsa,pe cale de consecinta dvs nu ati respectat,nu ati parcurs obligatiile prev de
art (5) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.

Pe cale de consecinta ,dvs va confruntati cu situatia in care ati materializat interesul propriu de renuntare la alimentare cu agent termic din sistem centralizat,ati montat CT proprie -fara insa a detine acordul scris din partea furnizorului de utilitati

Pai ce articole din lege doriti sa aflati ?. Legea se refera la cei care consuma caldura si da indicatii cum se imparte consumul, cum se factureaza,etc. pentru cei care au ramas captivi sistemului centralizat. Pentru cei care nu consuma se aplica logica simpla, nu consumi, nu platesti. Eu nu am auzit vreo lege sa te oblige sa platesti ceva fara sa consumi.
johnpescar a scris:

Pentru cei care nu consuma se aplica logica simpla, nu consumi, nu platesti.

Este o diferenta semnificativa intre logica si dovedirea in conditiile legii ca proprietarul este debransat de la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic
Legea nr 325/2006 precizeaza concret etapele,formalitatile si acordurile necesare pentru debransare,formalitati pe care utilizatorul nu poate proba in conditiile legii ca sunt parcurse si respectate,atata timp cat nu exista acordul scris din partea furnizorului de utilitati-prev de art 30 al 5 din norma mentionata
Pe cale de consecinta chiar daca dvs ca proprietar in fapt sunteti debransat de la reteaua de alimentare cu agent termic nu detineti documentele care sa sustina si sa probeze respectarea si aplicarea unitara a nornelor in vigoare
Singur ati recunoscut acestia ne-au dat acordul verbal de a ne pune centrale termince de apartament si am montat centrale ,fara acordul SC DALKIA

Alte discuții în legătură

Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)
Nu am acord de la proprietarul tevii de gaz ioanav04 ioanav04 Buna seara, De curand am achizitionat un apartament cu o camera intr-un bloc cu 8 etaje si acum cand am preluat apartamentul intentionez sa ma debransez de ... (vezi toată discuția)
Oprire furnizare agent termic sandu2007 sandu2007 Stau intr-un bloc cu 19 apartamente ,din care 10 avem centrala termica de apartament #-o,care suntem de acord sa oprim furnizarea agentului termic la ... (vezi toată discuția)