Buna seara, am o problema si sper sa gasesc un raspuns.
In data de 22,01,2013 seful meu a venit la munca si mi-a spus ca vom inceta coaborarea. Din acel moment m-a tratat ca pe un -infractor- , vroia sa semnez tot felul de hartii pt stoc in alb si altele. Nu am semnat nimic .Singurul lucru pe care l-am semnat a fost un proces verbal de predare a masinii pe care o utilizam. Nu am reusit sa ajungem la nici un fel de consens. In final a schimbat yala de la sediul firmei, eu am plecat cu lucrurie personale.
Acestea se intamplau la un punct e lucru din at oras decat cel in care este firma mama. Dupa doua zile trimite, in care nu am avut nici un fel de comunicare, a trimis 3 colegi sa facem un stoc si sa rezolvam problemele. Stocul s-a facut , l-am semnat cu obiectiunile de rigoare. Soldul de casa nu a fost stabilit concret. Nu am predat gestiunea, nu mi s-a dat nici un fel de document oficial, am facut eu copii doar la acel stoc.
Nu stiu care imi este statutul, nu mi s-a dat preaviz, absolut nimic.
Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac in aceasta situatie, intrucat seful meu ameninta ca ma concedia disciplinar, cu toate ca nu am savarsit nici o fapta care mi se poate imputa.
Nu stiu care imi este statutul, nu mi s-a dat preaviz, absolut nimic.
conform CIM, sunteti salariat... si aveti obligatia sa va prezentati la servici si sa va indepliniti atributiile postului in continuare. Totodata, sesizati ITM-ul.
La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia:
a)copii ale documentelor existente în dosarul personal;
b)copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Refuzul angajatorului de a elibera copii după documentele prevăzute la art. 8 alin. (3), solicitate de către salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei.
Asadar, solicitati un extras de Revisal prin care sa vedeti care este statutul c.i.m dvs. in acest moment, urmand ca in termen de 15 zile, daca angajatorul nu da curs solicitarii, sa sesizati ITM-ul.
1. Pana la data incetarii c.i.m. sunteti salariat, avand drepturile si obligatiile prevazute in c.i.m. si fisa postului.
2. Dupa comunicarea deciziei de incetare a c.i.m., aveti dreptul s-o contestati in instanta daca o considerati nelegala.
3. Concedierea disciplinara nu poate fi dispusa decat dupa efectuare unei cercetari disciplinare in prealabil. In caz contrar, concedierea este lovita de nulitate absoluta.