lucrez la un magazin ca lucrator comercial si acum 2 saptamani a venit un nou sef de magazin care a facut inventarul si a constatat ca sunt multe lipsuri(niciun angajat nu a participat la inventar,este normal asa ceva?)iar directorul a decis sa ne opreasca din salariu.Inventarul a mai fost facut inca o data si a reiesit ca defapt nu lipsea nimic.inainte de a se fi facut a doua oara inventarul mi-am depus demisia(fara preaviz,art.55,lit.b)din cauza precizata mai sus si intarziera nejustificata a salariului(seful de magazin ne-a spus ca nu ne vom primi salariile pana nu se definitiveaza inventarul_este normal?).Demisia nu mi-a fost aprobata.Nu m-am mai prezentat la munca timp de o saptamana iar angajatorul mi-a trimis 2 notificari si o convocare.As dori sa stiu ce sanctiuni mi se pot aplica,daca imi mai recuperez banii opriti din salariu(procentele din vanzari).Pot sa imi dau demisia bazandu-ma pe art.79,alin.8?Si daca DA cum?
1. Cererea pe care ai depus-o tu nu este demisie, ai cerut practic acordul angajatorului pentru incetarea contractului de munca cu acordul partilor - daca angajatorul nu a fost de acord cu incetarea conf. art. 55 lit. b), atunci trebuia sa stai in preavizul legal de 15 zile; daca dupa depunerea acestei cereri nu te-ai mai prezentat la serviciu, atunci ai toate sansele ca angajatorul sa-ti desfaca contractul de munca pentru absente nemotivate (probabil de aceea ai si fost notificat si respectiv convocat la cercetarea disciplinara prealabila);
2. Privitor la neachitarea salariilor, angajatorul nu a procedat legal - pentru a putea sa opreasca din salariul angajatilor trebuie sa obtina un titlu executoriu (adica sa te dea in judecata intai);
3. Ce demisie sa iti mai dai daca deja ai depus o cerere de incetare a CIM si apoi nu te-ai mai prezentat la serviciu?
4. Da, drepturile salariale le vei putea recupera daca il vei da in judecata pe angajator (sau mai simplu, poti incerca sa faci o sesizare la ITM) si instanta va stabili ca iti datoreaza acesti bani (nu se platesc taxe de timbru in litigiile de munca).
1. Cele 2 notificari si convocare banuiesc ca fac parte din procedura cercetarii disciplinare prealabile. Posibil sa vi se desfaca disciplinar contractul pentru absente nemotivate.
2. Incetarea contractului de munca prin acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) este una, iar incetarea prin demisie (art.79 C.mun.) este alta. Neaprobarea primei cereri de incetare a contractului individual de munca, da posibilitatea angajatului sa mai depuna o noua cerere de incetare a contractului individual de munca.
3. Neachitarea drepturilor salariale da posibilitatea angajatului de a formula o cerere de demisie bazata pe prevederile art.79 alin.8 C.mun.
4. In legatura nu neregulile savarsite de catre angajtor aveti posibilitatea de a va adresa ITM-ului.
Trebuie neaparat sa va prezentati la convocare si sa va motivati actiunea. De asemenea trebuie sa obtineti dovada prezentei dvs. (nr. inregistrare a declaratiei). In paralel sesizati si ITM-ul.
Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.(4) in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.