avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea CIM Art 55c
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea CIM Art 55c

Va supun atentiei, urmatoarea spetza:
Un salariat si-a depus demisia la data de 11.03.2010 cu art 55b CM.
DEMISIA A FOST APROBATA!
S-a remis Carnetul de munca (in sfarsit pe data de 21 mai) de la ITM angajator (Targu Secuiesc).
Cand in carnet SURPRIZA!
Era operat cu Art.55c CM cu observatia:" In perioada 15.02-03.04.2010, a avut 16 zile de absente nemotivate! (16 ZILE)"#-o
A fost contactat seful de magazin (da, este vb de un mare retailer de electrocasnice, dar nu vreau sa-i facem reclama gratuita aici) deoarece acestuia i-a fost inaintata demisia si tot acesta aprobat-o!!
Stimatul sef de magazin, ne-a motivat ca n-a mai dat demisia catre HR companiei deoarece nu i s-ar mai fi eliberat angajatului garantia oprita, pentru ca nu era facuta inventarierea la data demisiei, bla bla bla!:O
Acum am dori un sfat ce anume sa facem pentru remedierea situatiei din CM, si mai exact ce inseamna acest 55c din CM.
Am citit si am gasit:"Conform art. 55 lit. c din Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege"
ce anume inseamna "in conditiile limitativ prevazute de lege"?
Asteptamsfaturile dumneavoastra!
Cu stima,
Mihaela P.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 24 Mai 2010
Raspunsul este unul complex.In esenta un contract de orice natura este rezultatul acordului de voina al partilor si in mod logic si rezilierea lui trebuie sa fie rezultatul aceluiasi acord.
Singura solutie in cazul d-voastra:Actiune in instanta.
Un avocat specializat in dreptul muncii va poate face sa intelegeti.

Cu stima,
Conditiile prevazute in legislatia muncii, in lumina articolului invocat de d-voastra. sunt:
-demisie
-concediere-din vina angajatului(ca urmare a sanctionarii disciplinare)
-ca urmare a vointei angajatorului dar nu din vina angajatului.

Pentru a indrepta inscrisurile din Cartea de Munca, solicitati mai intai angajatorului sa rectifice cele inscrise in mod eronat iar daca nu, faceti cerere in instanta pentru obligatia de a face.

Apelati insa la asistenta specializata a unui avocat.
1. Un CIM nu poate inceta in baza art.55, lit.c) din Codul muncii. Acesta face trimitere la cazurile posibile de incetare a CIM din initiativa uneia din parti, prevazute in Codul muncii la alte articole de lege (asa cum v-a prezentat colegul @gabescu, mai sus).
2. Inainte de a apela la instanta de judecata incercati la ITM de care apartine angajatorul. Poate se rezolva mai usor si mai repede.
1. Nu exista demisie in baza art.55 lit.b C.mun. asa cum a solicitat acel angajat .
2. Faceti o adresa catre ITM si prin care le explicati ca de fapt temeiul de drept al incetarii este ori art.55 lit.b C.mun sau art.79 alin.1 c.mun.
3. "in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege" ... Codul Muncii prevede expres situatiile in care un angajator sau un salariat poate avea initiativa incetarii raportului de munca.
Cazurile in care un salariat poate avea initiativa incetarii c.i.m. sunt : art.31 alin.4 ind.1, art.55 lit.b, art.79 C.mun. Toate aceste cazuti intra in continutul art.55 lit.c C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 55, lit b alcibiade alcibiade Buna seara, In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim Evee Evee Cum operez in Revisal decizia de incetare conform art.55, lit.c- urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, la optiunea \"Alt temei\" ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Demisie napoleonul napoleonul Buna! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)