avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Sunt nascuta in 23/07/1959 si as dori sa-mi spuneti cind as putea beneficia de pensie anticipata. Mentionez ca am 30 ani vechime .
Cel mai recent răspuns: MacoveiNiculae , utilizator 00:28, 26 Ianuarie 2013
Conform Anexa 5 din Legea 263/2010 va puteti pensiona la varsta de 61 ani si 6 luni, adica in ianuarie 2021, dar daca aveti un stagiu complet de cotizare de 31 ani si 6 luni.

Va puteti pensiona anticipat - fara penalizare, cu 5 ani mai devreme, adica in ianuarie 2016 daca depasiti stagiul complet de cotizare mentionat mai sus cu cel putin 8 ani, adica 39 de ani si 6 luni.

Va puteti pensiona anticipat partial cu 5 ani mai devreme - cu penalizare, daca depasiti cu mai putin de 8 ani stagiul de cotizare mentionat mai sus.

Daca ramaneti cu 30 de ani vechime nu va puteti pensiona decat la limita de varsta, adica la 61 de ani si 6 luni, in ianuarie 2021.

Daca aveti posibilitatea mai lucrati undeva 1 an si 6 luni sau platiti-va singura CAS-ul la casa de pensii, pentru salariul minim pe economie bineinteles.

Este greu de prevazut acum ce va fi in 2016 sau in 2021. Parerea mea este ca legea pensiilor sigur se va modifica. Si nu in bine pentru noi.

Amintiti-va ca in forma initiala propunerea legislativa prevedea stagiu de cotizare de 35 de ani si pentru barbati si pentru femei.

Asa ca.....Dumnezeu cu mila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Virsta de pensionare salaiviorica salaiviorica vreau sa stiu cind ma pot pensiona anticipat daca sint nascuta in 23 09 1959, am 30 de ani pe cartea de munca si am nascut si crescut 3 copii,sau anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta sau partiala marianasima marianasima Buna ziua. Sunt nascuta la data de 6 septembrie 1959 si am o vechime de 20 de ani,1luna si 6 zile, plus 9 luni somaj (cartea de munca) si din anul 2005 am ... (vezi toată discuția)
Pensie euvictoria euvictoria Sunt nascuta in octombrie 1959 . Lucrez ca educatoare din 1978 si vreau sa stiu cand pot iesi la pensie anticipat fara penalizare. In perioada 1 sept 1978-31 ... (vezi toată discuția)