buna ziua lucrez la o firma de mobila de 8 ani din motive familiale si economice :Pdoresc sa plec de la firma cum procedez am nevoie de preaviz?lucrez la patron mentionez ca in acesti 8 ani am avut concediu pe an 21 de zile .este el obligat sa mareasca numarul zilelor de concediu pentru ca se lucreaza in conditii periculoase si vatamatoare?daca da cum recuperez banii dupa aceste zile pierdute de concediu?doresc sa plec cu preaviz ca sa nu piarda ambele parti.iar daca mi-se pun piedici merg mai departe la itm unde voi depune un act pentru controlul firmei sunt multe nereguli.va multumesc
1. Puteti incheia raportul de munca :
- fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. -, situatie in care nu se acorda prevaiz
- fie prin demisie - art.81 C.mun. - , demisia putand fi cu sau fara preaviz.
2. Potrivit art. 147 din Codul muncii, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare: a) salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare;
b) nevazatori;
c) alte persoane cu handicap;
d) tinerii in varsta de pana la 18 ani.
Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute mai sus se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin reg.intern si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.
3. Zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la incetarea c.i.m., potrivit art.146 alin.4 C.mun.