In urma unui partaj succesoral, (casa si terenul aferent) instanta a atribuit celor doua partilor in litigiu, jumatate din casa si pamantul aferent pentru fiecare.
Una dintre aceste parti a locuit in toata aceasta perioada in imobilul supus partajului succesoral.
Dupa pronuntarea hotararii, def. si irev., persoana aflata in imobil a refuzat constant sa se supuna de buna voie hotararii pronuntate de catre instanta. A fost pusa in intarziere printro Notificare a executoruuli judecatoresc, s-a incercat o intelegere intre parti...tot degeaba, partea care locuia in imobilul partajat nu a dorit sa execute de buna voie acea hotarare, sperand ca va continua netulburată posesia imobilului obiect al partajului, în integralitatea lui.
Dupa multe piedici puse de aceasta persoana, s-a ajuns intrun final la punerea in posesie a celeilalte parti, prin executorul judecatoresc.
Este admisibila o actiune pentru lipsa de folosinta a partii din imobil care revenea cf. hotararii celeilate parti, de la data la care hotararea a ramas irev. si pana la punerea in posesie ?
Daca da, cum dovedesc suma ceruta ca lipsa de folosinta: printro expertiza imobiliara?
Puteti introduce o actiune avand ca obiect obligarea persoanei respective la plata contravalorii lipsei de folosinta, in temeiul art. 480 si art. 998-999 Cod civil. In cererea de chemare in judecata trebuie sa treceti initial o suma estimata de dvs ca reprezentand contravaloarea lipsei de folosinta, in scopul stabilirii taxei de timbru (astfel de actiuni se timbreaza la valoare) si a instantei competente material sa solutioneze litigiul. Estimarea sumei o puteti face pe baza chiriilor practicate in zona respectiva, in functie de suprafata casei, de starea acesteia etc.
Ulterior, in cadrul probatoriului administrat in proces, se va stabili contravaloarea lipsei de folosinta pe baza de expertiza efectuata de un expert evaluator.
Multumesc.
Actiunea este de : DAUNE MATERIALE sau DAUNE INTERESE ?
Aceste expert il gasesc pe lista cu experti din cadrul Tribunalului?
Acest expert evaluator este acelasi cu expertul imobiliar? Intreb asta fiindca pe lista lor nu am gasit expert evaluator!
Sau nu m-am uitat eu atent?
Multam!:coffee:
Actiunea este in pretentii .In cadrul procesului se administreaza proba cu exoertiza de specialitate constructii iar expertul se alege dupa lista depusa de Biroul de Expertiza de pe langa Tribunal , lista care cuprinde experti agreati .
Dupa cum am expus speta eu zic ca este vorba despre o raspundere civila delictuala, si ca actiunea potrivita este: Plata de daune - materiale pentru lipsa de folosinta.
Ma ajutati sa inteleg?
Expertul in constructii poate face si evaluare imobilara privitor la chiriile practicate?
de ce act in pretentii? pai pretentii sunt ceea ce dvs vreti sa cereti adika pretentii=daune...cam asta ar fi logica si cam greu de explicat pt cei cu vagi cunostinte juridice...fiecare cu meseria lui...
totusi este bine sa apelati la consultatia unui avocat pe live.
da, expertul in constructii numit de instanta o sa faca o expertiza cu privire la valoarea chiriilor practicate in zona, tinandu-se cont de dotarile imobilului in discutie.
cheltuielie cu timbrarea, expertiza si onorariul de avo. le puteti cere partii adverse.