avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Concediu medical si plata contributiilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Concediu medical si plata contributiilor


Sunt in a 3-a luna de concediu medical cod 01 si doresc sa stiu daca este normal sa mi se opreasca din plata salariul medical pe care il primesc contributia de asigurari sociale10.5% . Astept raspuns doar de la persoanele care cunosc legea perfect.Va multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
luandadan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mirela Durnea - Expert contabil , Contabil 12:23, 26 Ianuarie 2013
"Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:

a) persoanele fizice rezidente, care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum și orice alte venituri din desfășurarea unei activități dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaționale la care România este parte"

"ART. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
o) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de angajator, potrivit legii;
p) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;"

"Norme metodologice:
ART. 296^4 lit. o)
7. În baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b) din Codul fiscal, se include şi suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 296^4 alin. (3) din Codul fiscal, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională."

Prin urmare, suma datorata pentru contributia la CAS este suma obtinuta in urma aplicarii procentului de 10.5% la valoarea astfel obtinuta: salariul mediu brut*35%/nr zile lucratoare din luna acordarii CM*nr zile CM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei pt concediul medical BuduiAurica BuduiAurica Va rog sa-mi mentionati daca valoarea bonurilor de masa (care sunt considerate venituri si sunt impozitate) trebuie sa fie luate in baza de calcul al ... (vezi toată discuția)
Cass in cazul concediului medical noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Am un cm suportat 5 zile de societate si restul din fond. Contributia individual de sanatate pentru perioada suportata din fond este 0, dar nu mai ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate SzAlex SzAlex Potrivit dispozitiilor OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din: - Concediu de sarcina (concediu prenatal) se poate acorda pe o ... (vezi toată discuția)