avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi referitoare la problema mea.
Sunt economist la o firma si tin contabilitatea primara de mai mult timp, iar serviciul de contabilitate financiara a fost unul externalizat. De curand, firma a angajat un director economic si s-a decis renuntarea la firma de contabilitate externalizata si respectiv desfiintarea postului meu.
De cand a fost angajat acest director economic, n-am mai avut liniste, a dat dovada de egoism si individualism (desigur, stia ca voi pleca), iar eu am fost mintita timp de cateva luni cum ca mie imi va fi bine aici, sa nu plec (am vrut sa imi dau demisia la un moment dat).

Discutia de sfarsit de an, care trebuia sa fie una despre negocierea salariului meu a fost de fapt una despre demisia mea, respectiv mi s-au prezentat posibilitatile pe care le am: demisia la zi, demisia cu preaviz sau referat (desi nu au motive pentru care sa imi faca referat).
Atunci eu am venit cu posibilitatile mele de rezolvare a situatiei, si anume: daca ma obliga sa imi dau demisia sau imi fac referat, ne vedem in instanta.
Bineinteles ca pana la urma s-a decis desfiintarea postului si am primit o notificare pe care inca nu am semnat-o si care nu cuprinde urmatoarea fraza:
"Totodată, vă facem cunoscut faptul că beneficiaţi de drepturile prevăzute de art. 64 (2), art. 67 din Codul Muncii şi respectiv de art. 78 din Contractul Colectiv de Muncă."
Specific ca la nivel de societate nu exista un contract colectiv de munca si nici la nivel de ramura nu cred ca mai exista. De asemenea tot ei mi-au zis ca nu voi beneficia de niciun salariu compensatoriu.

Intrebarile mele sunt:
1. E corect intocmita notificarea daca nu se specifica faptul ca eu voi beneficia de ajutor de somaj? Ei sunt obligati oricum sa anunte AJOFM? Nu conteaza ca nu au specificat art. 64 si 67 in notificare?
2. Cand ii pot da in judecata?
3. Credeti ca as castiga procesul cu ei daca firma este pe pierdere (desi si-a atins targetul, pierderea mare este cea din diferente de curs valutar si respectiv cheltuielile nedeductibile), dar si-a permis sa mai angajeze personal si sa achizitioneze autoturisme in sistem de leasing si alte mijloace fixe foarte scumpe? Specific ca firma are capital strain.

Stiu ca ei pot aduce in prim-plan faptul ca au vrut sa reduca cheltuielile si sa reorganizeze societatea si ca din acest motiv au desfiintat postul meu.
Eu insa consider ca de fapt motivul real este ca nu ma mai vor, ii incurc, mai ales ca stiu foarte multe lucruri "necurate" despre ei.

Va multumesc anticipat.



Cel mai recent răspuns: ThisIsWar , utilizator 11:18, 28 Ianuarie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 64. [obligativitatea ofertei de redistribuire in munca]
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

Art. 67. [drepturile salariaţilor concediaţi pentru motive obiective]
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

art 78 CCMUN 2007-2010 (nu mai e in vigoare)
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Art. 61.
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat


V-am dat articolele din C. Mun. pe care angajatorul vi le-a trecut in preaviz, pentru ca dvs sa puteti corela situatia dvs concreta cu articolele din lege.
Din notificarea primita de dvs reiese ca nu mai corespundeti profesional locului de munca(art.61 d) si ca puteti beneficia de indemnizatai de somaj ,art. 67 (b)) dat fiind articolul cu care a fost incetat CIM, adica din motive neimputabile dvs.:)
CCMUN nu mai este de actualitate, ca urmare acel art.78 nu prea isi are aplicabilitate.Dar daca domniile lor doresc sa-l aplice, e in favoarea dvs.:)
Ar fi de mare ajutor daca ne-ati spune care este articolul cu care v-a incetat CIM.(daca este 61(d)), angajatorul putea face angajari dupa concedierea dvs.)


@aneanea, chiar daca nu ati semnat notificarea(preavizul) ea va poate fi trimisa prin posta cu confirmare de primire, iar apoi isi poate produce efectele...
@ b]ThisIsWar

1. Notificarea respectiva nu are niciun efect juridic , neavand nicio baza legala care sa reglementeze continutul obligatoriu al acesteia .. aceasta este folosita in practica de catre angajatori ....

2. La AJOFM se anunta concedierile colective , nu si cele individualke.

3. Art.64 C.mun. se foloseste numai in anumite conditii .. angajatorul nu este obligat sa va ofere alt loc de munca, decat in anumite situatii.

4. Actiunea in judecata pentru anularea deciziei de concediere se va promova in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei respective.

5. Nimeni nu va poate spune excat daca veti castiga .. sansele sunt 50% - 50%.

6. Codul Muncii prevede ca salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul de munca aplicabil.
Obligatia de plata a salariilor compensatorii se poate regasi de asemenea in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil, la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate caz in care angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii


[
@ aneanea

Chiar daca nu ati semnat notificare , acest lucru nu duce la nulitatea deciziei de concediere .. prin urmare, veti putea primi direct decizia de concediere daca angajatorul nu va trimite prin posta instiintarea de preaviz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua si va multumesc pentru raspuns.
Stiu ce prevede Codul Muncii, dar in notificarea respectiva nu sunt trecute Art. 64 Alin.2 si nici Art. 67. Nu se face deloc referire la ele.
Doar Art. 65 Alin (1) apare si Art. 77.

Notificarea este asa:


NOTIFICARE



Catre: Dl/D-na .................................... ,

domiciliat/a in............. , judetul ............. , str. ............ , nr. .... , bl. ... , scara... , et. ..., ap. ... , sect..., CNP ..........................

Sc .................. Srl, societate organizată şi care funcţionează în conformitate cu legislaţia din România, cu sediul social în Str. .......... ,Nr. ... ,Bl. … ,Sc. …,Et. ….,Ap…. , sector...., localitate ........., având CIF: ............. , înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. .............. , reprezentată legal de către domnul ............. , în calitate de administrator (denumită în continuare „Societatea”),

Având în vedere:

Hotărârea Asociatului Unic cu nr.......... prin care s-a decis desfiinţarea unui post în cadrul Sc .............. Srl;
Desfiinţarea postului de ......, post ocupat de dumneavoastră.

Vă comunicăm următoarele:

Începând cu data de ....................postul de....................pe care-l ocupaţi în cadrul Sc ......................... Srl a fost desfiinţat, în temeiul preevederilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.
Ca urmare a acestui fapt, contractul individual de muncă încheiat între dumneavoastră şi Sc .................... Srl pentru acest post, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă .......... sub nr. ......................, va înceta în termen de 20 zile lucrătoare de la comunicarea prezentei notificări, scop în care se va emite decizia de concediere conform dispoziţiilor legale în vigoare.
În cadrul Societăţii nu sunt disponibile alte locuri de muncă corespunzătoare pregătirii profesionale şi capacităţii dumneavoastră de muncă .
Totodată, vă facem cunoscut faptul că beneficiaţi de drepturile prevăzute de art. 64 (2), art. 67 din Codul Muncii şi respectiv de art. 78 din Contractul Colectiv de Muncă.
Prezenta notificare NU REPREZINTÃ DECIZIE DE CONCEDIERE, reprezentând informare privind desfiinţarea postului ocupat în prezent de dumneavoastră şi acordarea termenului de preaviz prevăzut de dispoziţiile legale aplicabile.
La expirarea termenului de preaviz, acordat prin prezenta şi precizat mai sus, se va proceda la încetarea contractului individual de muncă al dumneavoastră cu Societatea, în conformitate cu dispoziţiile art. 65 şi 77 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, prin emiterea unei decizii de concediere.



Sc ...................... Srl Am luat la cunoştinţă azi,...............

Prin: ............................... Salariat: Dl/D-na .....................



Lipseste aliniatul subliniat. Specific inca o data ca nu exista contract colectiv de munca la nivelul firmei.
Si, dupa cum se poate observa, concedierea mea se va efectua in temeiul articolelor 65 si 77 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii.

Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
ThisIsWar, utilizator
Lipsa acelui aliniat nu are niciun efect juridic asupra valabilitatii acelui notificari

Alte discuții în legătură

Reorganizare-desfiintare post vikipatru vikipatru In urma reorganizarii, s-a decis desfiintare postului meu. AGA dateaza 03/10/2008, mi-a fost aduss la cunostinta acest fapt, ca sunt concediata 06/10/2008. ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim al unui asociat unic cu functie de angajat. canamaria canamaria In conditiile in care un asociat unic are contract de munca inregistrat la ITM (iar societatea pe care o detine nu a avut activitate, implicit contributiile la ... (vezi toată discuția)
Un contract de munca incheiat in 2008 lexoradeanu lexoradeanu cu preaviz de 15 zile acum cat trebuie sa fie preavizul 20 zile sau cel mentionat in contractul de munca ? pentru ca salariatul sa beneficieze de somaj in ... (vezi toată discuția)