avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauze abuzive in contract cesiune drepturi de autor ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauze abuzive in contract cesiune drepturi de autor si in actul constitutiv?

Buna ziua,

Am incheiat un act contract de cesiune exclusiva drepturi de autor pentru cateva creatii software, ale caror autor sunt. Contractul de cesiune nu prevede nicio remuneratie ci doar parti sociale (nefiind specificat procentul) in societatea care s-a infiintat pentru exploatarea lor. Celalalt asociat s-a obligat doar verbal pentru finantarea imbunatatirii acestora si de asemenea finantarea pentru promovare, dotari necesare desfasurarii activitatii, plata angajatilor de la serviciul clienti si suport tehnic pentru o perioada de 3-6 luni pana cand societatea poate sa se autofinanteze. Acum, asociatul nu-si mai respecta nimic din cele promise si firma functioneaza doar pe cota de avarie, doar din incasarile de la clientii cu care aveam deja contracte in derulare.
In actul constitutiv este stipulat ca nu mai am voie sa ma asociez in societati cu acelasi obiect de activitate sau societati concurente si ca daca as face acest lucru, as putea fi exclus si ar trebui sa platesc daune de cateva milioane de euro. De asemenea, este clauza ca sunt obligat sa lucrez exclusiv pentru sociatate. prostia mea este ca am mers pe buna credinta si nu am citit tot contractul, m-a interesat doar procentele sa fie cele promise.

Intrebarea este daca sunt sau nu abuzive aceste clauze deoarece eu doresc sa infiintez o firma noua tot in domeniul software dar fara a face concurenta produselor cesionate. Mie mi se pare ca as fi prins ca si intr-un fel de sclavie si ca nu mai pot face nimic altceva de acum inainte.

Cum as putea iesi din aceasta situatie si ce imi recomanadati?

LE: Eu lucrez si acum ca freelancer cu firme din strainatate, dar fiind foarte multe contracte, doresc sa infiintez o firma si sa mai angajez programatori, evident ca firma va avea ca obiect de activitate principal tot editare produse software, ceea ce imi este interzis prin actul constitutiv. Castigul este destul de bun si asociatul a pus ochii si pe acesta si incearca sa ma preseze sa fac si asta prin firma in care suntem asociati.

Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
aurelmarc80, utilizator
Cum sa aveti doar procente ca parti sociale, si nici aici specificat procentul? Daca ati incheiat un act constitutiv cu cineva legea va obliga sa aveti trecute procentele...
imi cer scuze ca am fost neclar in exprimare, la contractul de cesiune drepturi de autor ma refeream.
In firma suntem 50%-50%.

As dori sa stiu daca risc ceva: infiintand o firma care nu face concurenta dar are acelasi obiect de activitate si daca as putea fi exclus si sa fiu obligat la despagubirile aberante trecute in actul constitutiv. Precizez ca aportul asociatului a fost doar suma depusa ca si capital social (100 lei) si cheltuielile de infiintare societate.
Ar putea el in aceste conditii sa imi restrictioneze dreptul de a mai lucra vreodata intr-o alta firma sau de a infiinta o alta firma care nu este concurent pe aceleasi produse?
aurelmarc80, utilizator
Evident ca veti face concurenta, aveti acelasi obiect de activitate si nu veti face concurenta?!...
Trebuie sa reconsiderati toata activitatea pe prima firma, sa iesiti din ea, sa rezolvati intr-un fel acolo si abia apoi sa faceti alta. Cum vad ca nu sunteti foarte priceput in astfel de treburi(asociatul este destul de abil dupa cum a aranjat lucrurile) functie de ceea ce aveti de gand ar trebui sa consultati o persoana de specialitate care sa va indrume pas cu pas in actiunile viitoare.
Nu ar fi concurenta deoarece firma in care sunt asociat nu se ocupa de realizare software deoarece nici nu are si nici nu va avea programatori angajati. Doar obiectele de activitate sunt la fel. Firma pe care doresc sa o infiintez nici macar nu ar derula contracte cu firme din Romania.

Nu m-ar deranja faptul ca m-ar exclude din societate deoarece nu va iesi nimic bun daca nu investeste in promovare cum a promis (doar verbal), ba chiar as renunta la produsele respective numai sa stiu ca ma scap de acest escroc. Mai mult as dor sa stiu daca ar putea sa ceara acele milioane de euro stipulate in actul constitutiv sau daca sunt clauze buzive. Oricum nu as avea de unde sa-i dau acei bani dar nu vreau sa imi puna cineva in spate niste datorii.

Inca ceva, el a avut ceva probleme si nu mai are dreptul de a fi asociat in firme, sunt asociat cu sotia lui (scriptic) dar lui i-a facut procura de administrare. Este acest lucru OK sau reprezinta o contraventie/infractiune? A avut firma in faliment si i s-a atras raspunderea.
aurelmarc80, utilizator
Inca o data va spun ca este concurenta. Nu are importanta ca are sau nu are angajati, ca lucrati pentru extern sau intern. Daca sunteti convins ca aveti dreptate, dati drumul la treaba si o sa vedeti d-voastra care va fi finalul !
Eu v-am dat un sfat sa apelati la o persoana de specialitate pentru a incerca sa gasiti o solutie optima care sa va scoata din aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"dreptul" coasociatului de a deschide o alta firma in interes propriu mariamem mariamem Buna ziua.As dori sa stiu daca puteti sa-mi spuneti va rog ce sanse am sa dau in judecat un coasociat de-al meu care si-a deschis o firma identica ca profil cu ... (vezi toată discuția)
Srl 2 actionari, unul mai are o firma cu alt cod caen, care nu a avut niciodata activitate si care este "inghetata" de 2 ani. ContSters199464 ContSters199464 intrebare: poate celalalt asociat cere excluderea acestuia din societate? excluderea inseamna plata contravalorii partilor sale sociale? (vezi toată discuția)
Sanse castigare proces comercial mariamem mariamem Buna ziua. Am si eu o problema destul de grava. Administratorul societatii in care suntem actionari amandoi si-a deschis o firma cu acelasi obiect de ... (vezi toată discuția)