avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Mama mea a murit in urma cu patru ani. Suntem doi fii mostenitori impreuna cu tata, sotul supravietuitor. Tatal meu vrea sa lase toata mostenirea fratelui meu. Eu nu mai pot face nimic, nu am nici un drept la mostenire? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:08, 27 Ianuarie 2013
Ca sa lase ce a mostenit de la mama dvs, tatal dvs trebuie sa i acceptat succesiunea dupa mama dvs, fie expres prin declaratie autentica fie sa demonstreze ca a acceptat tacit. Apoi poate sa o cedeze fratelui dvs, fie printr un paraj, fie prin donatie de cota parte ideala din mostenire. Daca o sa fie prin donatie sau testament dvs puteti la decesul tatalui dvs sa cereti reductiunea liberalitatilor excesive daca donatie sau testamentul va incalca rezerva succesorala . Pt partaj nu aveti cum.
Primul pas insa in situatia dvs este dezbaterea mostenirii dupa mama.
Si chiar ar fi indicat sa incepeti sa dezbateti procedura succesorala dupa mama.
Daca asteptati riscati sa aveti ulterior surprize neplacute.
Tatal meu incepe luni procedura de trecere a casei pe numele lui. Are de trecut de la bunicul lui la el.Eu cand trebuie sa actionez?
Daca acea Casa apartinea si mamei dvs adica era coproprietara cu tatal dvs, imobilul fiind achizitionat in timpul casatoriei prin vanzare sau donatie facuta amandorura, contract intretinere, renta viagera...atunci tatal nu poate sa treaca pe numele lui imobilul fara dezbaterea succesiunii dupa mama unde si dvs aveti dreptul. Dupa bunicul tatal trebuie sa dezbata succesiunea, mama dvs nu are drept la mostenirea socrului sau adica a bunicului dvs.
Casa a fost construita in timpul casniciei,doar terenul, trebuie transcris de pe bunicul. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca tatal a decedat si in timpul vietii a facut testament ... elsussy elsussy Buna ziua! Daca tatal a decedat si in timpul vietii a facut testament in care a precizat ca partea sa de bunuri sa ii revina fratelui meu, eu mai pot primi ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparrare fare dezbatre succesiune costystef costystef Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in anul 1998 bunicii materni au vandut cu contract vanzare-cumparare 1000 mp teren intravilan si o constructie ... (vezi toată discuția)