Mama mea a murit in urma cu patru ani. Suntem doi fii mostenitori impreuna cu tata, sotul supravietuitor. Tatal meu vrea sa lase toata mostenirea fratelui meu. Eu nu mai pot face nimic, nu am nici un drept la mostenire? Va multumesc.
Ca sa lase ce a mostenit de la mama dvs, tatal dvs trebuie sa i acceptat succesiunea dupa mama dvs, fie expres prin declaratie autentica fie sa demonstreze ca a acceptat tacit. Apoi poate sa o cedeze fratelui dvs, fie printr un paraj, fie prin donatie de cota parte ideala din mostenire. Daca o sa fie prin donatie sau testament dvs puteti la decesul tatalui dvs sa cereti reductiunea liberalitatilor excesive daca donatie sau testamentul va incalca rezerva succesorala . Pt partaj nu aveti cum.
Primul pas insa in situatia dvs este dezbaterea mostenirii dupa mama.
Daca acea Casa apartinea si mamei dvs adica era coproprietara cu tatal dvs, imobilul fiind achizitionat in timpul casatoriei prin vanzare sau donatie facuta amandorura, contract intretinere, renta viagera...atunci tatal nu poate sa treaca pe numele lui imobilul fara dezbaterea succesiunii dupa mama unde si dvs aveti dreptul. Dupa bunicul tatal trebuie sa dezbata succesiunea, mama dvs nu are drept la mostenirea socrului sau adica a bunicului dvs.