avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada preaviz

Buna seara,

Va rog sa imi spuneti daca perioada de preaviz (deja au trecut 10 zile din cele 20) poate fi intrerupta ca urmare a unei cercetari disciplinare, si CIM-ul sa fie suspendat?

Aceasta cercetare disciplinara apare ca urmare a faptului ca nu se doreste a mi se achita salariile compensatorii, ca urmare a reorganizarii societatii si a restructurarii postului pe care il ocupam, asa ca unii s-au gindit sa caute cai verzi pe pereti si sa faca tot posibilul sa plec din firma cum vor ei, adica fara drept la somaj si fara salariile compensatorii.

va multumesc anticipat....
Cel mai recent răspuns: elagrosu , utilizator 17:52, 27 Ianuarie 2013
Da, preavizul se poate suspenda pe perioada cercetarii disciplinare.

Codul muncii:
ART. 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detaşării;
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.


Referitor la efectele suspendarii, , pe cale de consecinta, va fi suspendata si curgerea termenului de preaviz.

Totusi, contractul de munca va incett, daca nu se va dispune intre timp concedierea disciplinara a salariatului in cauza, la expirarea termenului de preaviz, care a continuat sa curga cu partea care mai ramasese, dupa finalizarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile, adica dupa incetarea suspendarii contractului de munca pentru acest motiv.
Va multumesc frumos pentru raspunsusri.....

se pare ca iar nu o sa am incotro si o sa ajung in instanta ca sa imi pot demonstra nevinovatia....... astea sint vremurile in care traim din pacate , in care daca deranjezi pe cineva sau nu esti ciripitor trebuie sa fii pedepsit.......nu conteaza cum si de ce...asta este

multumesc inca odata pentru raspunsuri si va doresc tuturor o saptamina excelenta

cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contracte de munca prin concediere larisa-m larisa-m Buna ziua In cazul unei societati ce are ca profil activitati de constructii se doreste ca angajatii sa fie concediati ca urmare a faptului ca vine sezonul ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa prelungeasca preavizul? buia buia doresc sa stiu daca este posibil ca angajatorul sa prelungeasca preavizul (15 zile lucratoare). In lege am vazut conditiile in care angajatul poate prelungi ... (vezi toată discuția)
Suspendare din functie? begonia begonia Buna dimineta! Este posibila suspendarea din [u]functie[/u] (de conducere) pe perioada cercetarii disciplinare? In ce conditii? O zi buna! (vezi toată discuția)