Buna seara
As avea si eu o intrebare: mama mea este in somaj dar l-a intrrupt pentru 2 luni deoarece este plecata din tara. Inainte de a pleca din tara a mers la AJOFM si a facut cerere de intrerupere a platii indemnizatiei de somaj. Pe 25 februarie ea este in tara si din cate am gasit pe net, ar trebui sa mearga si sa faca cerere de repunere in plata a indemnizatiei. Intrebarea mea este daca perioada de somaj se prelungeste cu cele 2 luni de intrerupere si daca mai poate intrerupe plata somajului in caz ca va mai pleca din tara.
Sigur se va prelungi perioada cu cele 2 luni cat a fost plecata.nNu stiu daca va mai putea intrerupe, dar cand mergeti sa repuneti in plata, intrebati.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
d) la data plecãrii din ţarã pe o perioadã mai micã de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, dupã caz, la data obţinerii autorizãrii pentru menţinerea plãţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a cãuta un loc de muncã şi doreşte sã îşi menţinã plata indemnizaţiei de şomaj;
...
(3.1) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. d), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data suspendãrii în condiţiile alin. (1) lit. d).
...
2. - La incetarea perioadei de suspendare a indemnizatiei de somaj aceasta se reia de unde a ramas pana se implineste perioada stabilita pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
- Adica se "prelungeste" perioada de somaj.
- Acelasi lucru se va intampla de cate ori va solicita suspendarea indemnizatiei de somaj pentru a pleca din tara pentru a-si cauta un loc de munca.
Somaj
chance1
Eu sunt somera. Vreau sa plec in strainatate la munca. Cum fac cu somajul? Ma duc sa anunt la ANOFM sa-mi intrerupa plata indemnizatiei de somaj? Daca plec si ... (vezi toată discuția)