avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare ajutor somaj

Buna ziua,

Momentan beneficiez de indemnizatie de somaj si voi pleca in concediu inafara tarii pentru 10 zile.
Inainte de la plecarea din tara am inteles ca trebuie sa depun o cerere la AJOFM iar ajutorul de somaj se suspenda pe aceasta perioada.

Va rog sa imi spuneti daca perioada de acordare a somajului se prelungeste cu aceasta perioada de suspendare si care este cadrul legal care precizeaza aceasta.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:53, 2 August 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
d) la data plecãrii din ţarã pe o perioadã mai micã de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, dupã caz, la data obţinerii autorizãrii pentru menţinerea plãţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a cãuta un loc de muncã şi doreşte sã îşi menţinã plata indemnizaţiei de şomaj;
...

(3.1) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. d), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data suspendãrii în condiţiile alin. (1) lit. d).
...

2. Asadar completati o cerere la Agentia de Somaj pentru suspendarea platii indemnizatiei de somaj pe perioada cat sunteti plecat (dar nu spuneti in cerere ca plecati in concediu ci ca vreti sa gasiti ceva de lucru).

3. Suspendarea platii indemnizatiei de somaj inseamna ca plata indemnizatiei se reia, de unde a ramas, dupa incetarea perioadei de suspendare pana se impneste perioada pentru care aveti dreptul la indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere plata somaj nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna seara As avea si eu o intrebare: mama mea este in somaj dar l-a intrrupt pentru 2 luni deoarece este plecata din tara. Inainte de a pleca din tara a ... (vezi toată discuția)
Despre somaj lascuviorica lascuviorica Buna ziua De la 01.12.2010 va trebui sa-mi depun actele la somaj.As dori sa stiu daca plec in strainatate in perioada 10.01.2011 - 01.03.2011, pierd ... (vezi toată discuția)
Repunerea in plata a indemnizatiei de somaj katelin katelin Buna ziua As dori sa stiu daca un somer care isi suspenda indemnizatia de somaj pentru a merge sa lucreze in strainatate cu cim pe perioada ... (vezi toată discuția)